SZTE Info

Művészetterápia orosz szakemberektől az ETSZK-n

A Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Egészségmagatartás és -fejlesztés Szakcsoportjának meghívására a Moszkvai Pszichológiai és Pedagógia Intézet két oktatója látogatott Szegedre, hogy a művészetterápia munkamódszereivel ismertesse meg a kar dolgozóit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Művészetterápiának nevezik, mikor a megelőzés, fejlesztés és gyógyítás folyamatában a művészet eszközeit és formáit használják fel. E módszer az utóbbi öt évben nagyon népszerűvé vált, mert egyesíti a különböző területek szakembereit – magyarázta Vladimir Nikitin professzor, a filozófiatudományok nagydoktora, a pszichológia kandidátusa, a moszkvai Filozófiai, Antropológiai és Művészetterápiás Tanszék vezetője. A terápia lényege, hogy a művészeti alkotás létrehozásakor az ember rögzítse a saját élményeit, például a félelemmel kapcsolatban egy rajz segítségével. Ugyanis a pszichológussal, illetve a művésszel együtt már egy más képet alkot meg, egy olyat, amely feloldja a félelem átélését a konkrét helyzetben.

Művészetterápiás workshopot is tartott a két szakember. Őket Barnai Mária dékán és Bársonyné Kis Klára szakcsoportvezető invitálta a karra, hogy bemutassák az intézmény oktatóinak a művészetterápia munkamódszereit. Az ötletgazda Budai Éva volt, aki Magyarországot képviseli a Kelet-Európai Művészetterápiás Egyesületben, melynek elnöki posztját Vladimir Nikitin tölti be. A tréningeken Artem Lobanov, a pedagógiatudományok kandidátusa, grafikus tapasztalatait hasznosították, például azt, hogy miként kell egy kompozíciót létrehozni. Az a cél, hogy legyen meg a rajz kifejezőképessége. A terápia eredménye egy teljes értékű, befejezett műalkotás.

A professzor elmondta: jól sikerült tréninget tudhatnak maguk mögött, melynek témája az egészség volt a művészetterápia alkalmazásával. Az első szakaszban a rajzról beszélgettek. Így például arról, mit árul el a vonalvezetés, a satírozás, az alkotó által a rajzba belelátott jelentés – ezekből ugyanis az ember állapota, illetve a személyiségjegyei olvashatók ki. Megmutatták, miként lehet például a félelem érzését legyőzni a rajz segítségével. A tréning második része a mozgásról szólt. Azt demonstrálták, hogy a test különböző szintjein hogyan lehet diagnosztizálni és korrigálni a mozgás segítségével az ember pszichikai és fizikai állapotát. Vladimir Nikitin azt is elmondta, beszélnek a tanszéken az együttműködés lehetőségéről. Elkezdtek dolgozni egy nemzetközi kiadványon, amely a Kelet-Európai Művészetterápiás Egyesület égisze alatt fog megjelenni, és körülbelül 5-7 ország szakemberei publikálnak benne, az egészség témáját az ETSZK dolgozói írják.

 

SZEGY

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 29. 13:00 - 30. 16:30
 • január 31.
  18:00 - 19:00
  Előadók: Krajcsovszki Mónika és Alb Levente
  Házigazda: Dr. J. Nagy László egyetemi tanár
  „Nemrégiben 7 hónapot töltöttünk Marokkóban, legfőképp Khouribgában, szeptembertől áprilisig. Khouribga a semmi vagy a világ közepe? Miért nem érdemes a tél elől Marokkóba menekülni? Hogy látta Marokkót a női és hogyan a férfi szem? Mi a különbség az arab és a berber Marokkó között? Hol lakik a király? Miért mondják mindig, hogy Inchallah? Ilyen és hasonló kérdésekre kaphatnak választ, akik eljönnek az előadásunkra. Mi ott leszünk! Inchallah!”
 • február 1.
  10:00 - 13:00
 • február 4.
  18:00 - 19:00
  "Boldizsár Ildikó és a Metamorphoses Meseterápiás Egyesület csatlakozott a Művészek a klímatudatosságért csoporthoz, és vállalták, hogy összegyűjtik a világ népmesekincséből azokat a meséket, amelyek a teremtett világ iránti felelősségről, az ember ezzel kapcsolatos feladatairól szólnak, hogy segítsenek a szülőknek, pedagógusoknak és mindnyájunknak a tudatosításban. Olyan meséket adnak közre, amelyekben az ember még harmóniában élt a természettel, és tudta, hogy mit kell tennie, hogy ez így maradjon. Olyan meséket, amelyekben az ember tiszteli a fákat, növényeket, állatokat, és szót ért velük - összhangban léteznek vagy törekszenek rá egy-egy konfliktus után. Olyan meséket, amelyekben a teremtett világ szépsége megmutatkozik, és az ember ennek örülni tud, érzi a felelősségét. És olyan meséket is, amelyekben ezt nem érzi, aztán baj lesz belőle... De még van visszaút, megbocsátás, egy utolsó lehetőség."
  Jegyár: kedvezményes 2.000 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.800 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 5.
  16:00 - 17:00
  Megemlékezés a címzetes egyetemi tanárról, fizikus és fizikatanár nemzedékek oktatójáról, születésének 100. évfordulóján
  Az SZTE TTIK Fizikai Intézetének és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád megyei csoportjának szervezésében
  Az emlékezők:
  Prof. Dr. Hopp Béla tanszékvezető egyetemi tanár
  Prof. Dr. Szabó Gábor akadémikus
  Prof. Dr. Ormos Pál akadémikus
  Dr. Bálint Erzsébet címzetes egyetemi tanár
  Dr. Papp Katalin címzetes egyetemi tanár
  Család