Bezár

Hírarchívum

Művészetterápia orosz szakemberektől az ETSZK-n

Művészetterápia orosz szakemberektől az ETSZK-n

2012. január 16.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Egészségmagatartás és -fejlesztés Szakcsoportjának meghívására a Moszkvai Pszichológiai és Pedagógia Intézet két oktatója látogatott Szegedre, hogy a művészetterápia munkamódszereivel ismertesse meg a kar dolgozóit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Művészetterápiának nevezik, mikor a megelőzés, fejlesztés és gyógyítás folyamatában a művészet eszközeit és formáit használják fel. E módszer az utóbbi öt évben nagyon népszerűvé vált, mert egyesíti a különböző területek szakembereit – magyarázta Vladimir Nikitin professzor, a filozófiatudományok nagydoktora, a pszichológia kandidátusa, a moszkvai Filozófiai, Antropológiai és Művészetterápiás Tanszék vezetője. A terápia lényege, hogy a művészeti alkotás létrehozásakor az ember rögzítse a saját élményeit, például a félelemmel kapcsolatban egy rajz segítségével. Ugyanis a pszichológussal, illetve a művésszel együtt már egy más képet alkot meg, egy olyat, amely feloldja a félelem átélését a konkrét helyzetben.

Művészetterápiás workshopot is tartott a két szakember. Őket Barnai Mária dékán és Bársonyné Kis Klára szakcsoportvezető invitálta a karra, hogy bemutassák az intézmény oktatóinak a művészetterápia munkamódszereit. Az ötletgazda Budai Éva volt, aki Magyarországot képviseli a Kelet-Európai Művészetterápiás Egyesületben, melynek elnöki posztját Vladimir Nikitin tölti be. A tréningeken Artem Lobanov, a pedagógiatudományok kandidátusa, grafikus tapasztalatait hasznosították, például azt, hogy miként kell egy kompozíciót létrehozni. Az a cél, hogy legyen meg a rajz kifejezőképessége. A terápia eredménye egy teljes értékű, befejezett műalkotás.

A professzor elmondta: jól sikerült tréninget tudhatnak maguk mögött, melynek témája az egészség volt a művészetterápia alkalmazásával. Az első szakaszban a rajzról beszélgettek. Így például arról, mit árul el a vonalvezetés, a satírozás, az alkotó által a rajzba belelátott jelentés – ezekből ugyanis az ember állapota, illetve a személyiségjegyei olvashatók ki. Megmutatták, miként lehet például a félelem érzését legyőzni a rajz segítségével. A tréning második része a mozgásról szólt. Azt demonstrálták, hogy a test különböző szintjein hogyan lehet diagnosztizálni és korrigálni a mozgás segítségével az ember pszichikai és fizikai állapotát. Vladimir Nikitin azt is elmondta, beszélnek a tanszéken az együttműködés lehetőségéről. Elkezdtek dolgozni egy nemzetközi kiadványon, amely a Kelet-Európai Művészetterápiás Egyesület égisze alatt fog megjelenni, és körülbelül 5-7 ország szakemberei publikálnak benne, az egészség témáját az ETSZK dolgozói írják.

 

SZEGY

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek