SZTE Info

Mobil fejlesztő verseny a szegedi egyetemen

A mobil újságírásban rejlő lehetőségeket kellett felderíteniük azoknak a diákoknak, akik részt vettek a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar IKT Kutatócsoportja és a Binga Kreatív Kommunikációs Ügynökség közös versenyén. A legtehetségesebb öt egyetemista 2012. január 12-én mutatta be fejlesztését – a „kiterjesztett valóságot”.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mire jó az okostelefon? 2012 miért a mobil éve? A szép hagyományokat ápoló nyomtatott sajtó miként hasznosíthatja az okostelefon nyújtotta új lehetőségeket? A kérdésekre Gonda Bence, a Binga Kreatív Kommunikációs Ügynökség ügyvezető igazgatója válaszolt, majd a jövő újságírására példákat szolgáltatott 5 egyetemista 2012. január 12-én, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar IKT Kutatócsoportja és az ügynökség közös versenyét lezáró nyilvános bemutatón.

Foto_okostelefon_versenyzok
Az SZTE és a Binga Kreatív Kommunikációs Ügynökség mobilfejlesztő versenyének döntősei (balról jobbra): Berta Botond, Balog Szabolcs, Balog Szabolcs, Maczelka Norman, Ureczky Bálint

A versenyre 26 egyetemista jelentkezett. Közülük a Binga 2 körben – írásbeli szintfelmérő és szóbeli elbeszélgetés – választotta ki az 5 legtehetségesebb pályázót. A résztvevők az elmúlt két hónapban 10 konzultációs megbeszélésen vettek részt, ahol folyamatos visszajelzést kaptak az elkészült feladatokra – tudtuk meg Doszpod Gergelytől, a verseny szakmai vezetőjétől. A szegedi egyetem mérnök-informatikus hallgatói közül Berta Botond (Bsc 4. év), Maczelka Norman (Bsc, végzős), Balog Szabolcs (Bsc), Balog Szabolcs (Bsc., szeptemberben végzett), valamint Ureczky Bálint (Budapesti Műszaki Egyetem Msc végzős) mutathatta be mobil fejlesztését: egy-egy nyomtatot újság információinak a megsokszorozási lehetőségét, a „kiterjesztett valóságot”. Az egyetem és az ipar szereplőiből összeállított zsűri a pályamunkák közül Balogh Szabolcs (az SZTE szeptemberben végzett hallgatója) teljesítményét tartotta legjobbnak, részesítette a győztesnek járó pénzdíjazásban.

 

A verseny hátteréről, az okostelefonok újszerű használatáról itt olvashat.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 21. 09:15 - 25. 17:00
  The BIOMAT 2019 International Symposium will be held at University of Szeged, Bolyai Institute and Hungarian Academy of Sciences, Hungary. The participation in the BIOMAT 2019 International Symposium is another great opportunity for research students and young postdocs to exchange scientific feedback with their colleagues from several countries, in the best tradition of the BIOMAT Symposium Series.
 • október 21.
  12:10 - 12:20
 • október 21.
  16:30 - 18:30
  Az SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézete és a Mentor(h)áló az új tanévben is folytatja közkedvelt műhelysorozatát.
  A műhelyfoglalkozáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
 • október 21.
  18:00 - 19:00
  Beszélgetőtárs: Bene Zoltán író
  Mi köze van az ellopott, tömör arany Fabergé-tojásnak a Patyomkin páncéloshoz? Túlélheti-e valaki a 20. század három legnagyobb közlekedési katasztrófáját? Mi történik, ha Nikola Teslának rossz napja van? [...] És egyáltalán, miért ír egy zeneszerző képzeletbeli családregényt?
 • október 21.
  18:00 - 19:00
  Megnyitja: Tóth István ezredes, MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettes
  Tordai Kamilla az egyetemi évek után a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében kezdett el dolgozni, ahol immár két éve dokumentálja a Zrínyi Miklós Laktanya falai között a különböző harcászati foglalkozásokat, gyakorlatokat, városi rendezvényeket. Fotóválogatása a katonák mindennapjait, izgalmakkal teli életüket mutatja be.
  Megtekinthető október 31-ig, hétköznapokon 08.00-22.00, szombaton 09.00-20.00 óráig.