SZTE Info

Mobil fejlesztő verseny a szegedi egyetemen

A mobil újságírásban rejlő lehetőségeket kellett felderíteniük azoknak a diákoknak, akik részt vettek a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar IKT Kutatócsoportja és a Binga Kreatív Kommunikációs Ügynökség közös versenyén. A legtehetségesebb öt egyetemista 2012. január 12-én mutatta be fejlesztését – a „kiterjesztett valóságot”.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mire jó az okostelefon? 2012 miért a mobil éve? A szép hagyományokat ápoló nyomtatott sajtó miként hasznosíthatja az okostelefon nyújtotta új lehetőségeket? A kérdésekre Gonda Bence, a Binga Kreatív Kommunikációs Ügynökség ügyvezető igazgatója válaszolt, majd a jövő újságírására példákat szolgáltatott 5 egyetemista 2012. január 12-én, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar IKT Kutatócsoportja és az ügynökség közös versenyét lezáró nyilvános bemutatón.

Foto_okostelefon_versenyzok
Az SZTE és a Binga Kreatív Kommunikációs Ügynökség mobilfejlesztő versenyének döntősei (balról jobbra): Berta Botond, Balog Szabolcs, Balog Szabolcs, Maczelka Norman, Ureczky Bálint

A versenyre 26 egyetemista jelentkezett. Közülük a Binga 2 körben – írásbeli szintfelmérő és szóbeli elbeszélgetés – választotta ki az 5 legtehetségesebb pályázót. A résztvevők az elmúlt két hónapban 10 konzultációs megbeszélésen vettek részt, ahol folyamatos visszajelzést kaptak az elkészült feladatokra – tudtuk meg Doszpod Gergelytől, a verseny szakmai vezetőjétől. A szegedi egyetem mérnök-informatikus hallgatói közül Berta Botond (Bsc 4. év), Maczelka Norman (Bsc, végzős), Balog Szabolcs (Bsc), Balog Szabolcs (Bsc., szeptemberben végzett), valamint Ureczky Bálint (Budapesti Műszaki Egyetem Msc végzős) mutathatta be mobil fejlesztését: egy-egy nyomtatot újság információinak a megsokszorozási lehetőségét, a „kiterjesztett valóságot”. Az egyetem és az ipar szereplőiből összeállított zsűri a pályamunkák közül Balogh Szabolcs (az SZTE szeptemberben végzett hallgatója) teljesítményét tartotta legjobbnak, részesítette a győztesnek járó pénzdíjazásban.

 

A verseny hátteréről, az okostelefonok újszerű használatáról itt olvashat.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.