SZTE Info

hallgatok_kopad_2

A keretszámok, az önköltségi díjak ismeretében a szegedi lehetőségekről

Február 24-ig kell dönteni: válaszd az SZTE-t!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A vártnál kicsit jobban alakultak a felvételi keretszámok a Szegedi Tudományegyetem: alapképzésben tavaly 2978, idén 2495 államilag finanszírozott helyet kapott, és újdonságként részösztöndíjas képzésre összesen 1235 hallgatót vehet fel az intézmény – mondja az SZTE oktatási rektorhelyettese. Homoki-Nagy Mária professzor fájlalja, hogy állami támogatást Szeged nem kapott a gazdaságtudományi és az osztatlan jogászképzés területén, valamint a bölcsészet- és a társadalomtudományi területen drasztikusan csökkent az ilyen keretszám. Az érintett karokon ösztöndíjakkal, a tanulmányi kiadások mérséklésével várják az önköltséges helyekre jelentkezőket. Mesterszakokon a tavalyi 1246-hoz képest 1728 állami ösztöndíjassal számolhat az SZTE.

Az oktatási államtitkárság nem szakokra, hanem képzési területekre és részterületekre lebontva határozta meg az állami ösztöndíjasok számát. Az egyetemi szenátusokra marad a döntés: melyik szakra hány hallgatót vesznek fel.

A Szegedi Tudományegyetemen alapképzésben a 13 terület többségében (7) a tavalyihoz képest nőtt az államilag finanszírozott helyekre felvehető diákok száma. Így az agráron (a 15 részösztöndíjassal együtt) 135, az informatikán (a 330 részösztöndíjassal) 600, a jogi és igazgatási szakokon 90, a műszakiak közt (a 190 részösztöndíjassal) 440, az orvos és egészségtudományi szakokon 230, a sporttudományban 30, a természettudományi területen (a 700 részösztöndíjassal) 1600 a rendelkezésre álló keret. A legnagyobb arányú – 2,12 százalékos – támogatási növekedést az informatika könyvelheti el, a sporttudomány duplázott, míg a természettudományi keretszám 1,85 százalékkal nőtt.

Remélem, hogy a továbbtanulók a tavalyinál nagyobb számban jelentkeznek az állam által támogatott helyekre! Kíváncsian várom, mennyire lesz népszerű a részösztöndíjas képzés. Erre gondolva a stratégiaváltás lehetőségét is a fiatalok figyelmébe ajánlom, mert például az itteni állami támogatottságú, illetve részösztöndíjas helyek egy részéről is megcélozható majd néhány olyan szak mesterképzése, amelynek alapszakján most kevesebb vagy nincs állami ösztöndíjas hely – kommentálja az állami támogatottságú keretszámok nyilvánosságra hozatalát az SZTE oktatási rektorhelyettese, Homoki-Nagy Mária.

Egyetlen szakcsoportban – művészet – maradt az SZTE múlt évi 60 állami támogatottságú helye. 4 területen viszont csökkent az SZTE-szám: a bölcsészettudományi szakokon összesen 270 (a tavalyi 67 százaléka), művészetközvetítésben 60, pedagógusképzésben 175 (a múlt évi 82 százaléka), a társadalomtudományokban 80 diák (a tavalyi 39 százaléka) tanulását támogatja ösztöndíjjal az állam. A legdrasztikusabb változás, hogy egy területen, a gazdaságtudományi képzésben a tavalyi 201 helyett nulla az állami támogatottságú keretszám.

Az egységes osztatlan képzésből az SZTE orvos és egészségtudományi szakjain a tavalyi 325-ről 380-ra nőtt az állami támogatottságú helyek száma. Míg a jogász szakon a tavalyi 85 helyett most egyetlen állami ösztöndíjat sem kapott az SZTE.

– Annak, hogy egyetemünk gazdasági karán nem támogat hallgatókat az állam, az az egyik magyarázata, hogy a szűkített forrást és keretet olyan szakokra juttatták, amelyek az SZTE-n nem indulnak. A csak önköltséges szakok iránt érdeklődők figyelmébe ajánlom a diákhitel új formáját, amelyet csak e díj kifizetésére lehet majd fölhasználni. Érdemes e lehetőséget is fontolóra venni, mert a szegedi egyetem jogász és gazdaságtudományi, vagy épp bölcsészettudományi és társadalomtudományi szakjainak elvégzése is jó befektetés, a tanulmányokat záró diploma értékes a munkaerőpiacon. Ugyanakkor az egyetem és a karok vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy könnyítsen a hallgatók helyzetén. A tehetséges diákok számára új ösztöndíjakat alapítunk és több új kezdeményezéssel is igyekszünk csökkenteni a képzés költségein – hangsúlyozza Homoki-Nagy Mária. Az SZTE oktatási rektorhelyettes példaként említi, hogy a gazdaságtudományi kar a partnereivel máris negyven gólya számára ajánlja az önköltségi díj mértékéhez igazodó ösztöndíjat. Lesz tehetségalapú és vállalati támogatottságú ösztöndíj is. E szám szeptemberig várhatóan tovább nő, illetve az állam és jogtudományi karnak is lesznek ösztöndíjai. A képzés költségeinek csökkentése érdekében a következő tanévtől az SZTE az eddiginél több elektronikus tankönyvet, jegyzetet ad ki a diákoknak, illetve növeli a kollégiumi férőhelyek számát.

Felsőfokú szakképzésben 340 az állami támogatottságú létszám a szegedi egyetemen. Vidék-magyarország legnépszerűbb universitásán az oktatás magas minőségének elismerése, hogy mesterképzésben az államilag finanszírozott helyekre felvehető hallgatók száma nőtt a múlt évi 1246-ról most 1728-ra.

Az ország bármely felsőoktatási intézményéből érdemes az alapképzés befejezését követően a szegedi egyetem mesterképzéseire jelentkezni és diplomát szerezni – hangsúlyozza az SZTE oktatási rektorhelyettese. E téren a legnagyobb ugrást a műszaki területen tapasztalni, ahol tavaly nem, de idén szeptembertől 50 hallgató folytathatja tanulmányait. A további 9 képzési területen is tekintélyes a felvehetők száma: agráron 32, bölcsészettudományin 292, gazdaságtudományin 140, informatikán 160, jogi és igazgatási képzési területen 50, művészeti képzésben 14, pedagógusképzésben 530, társadalomtudományi területen 140, míg természettudományokban 320 mesterképzésre jelentkezőt vár Szeged. A rektorhelyettes hangsúlyozza: a képzés minősége és az alacsonyabb szegedi megélhetési költségek miatt a hallgatóknak még mindig érdemesebb a Szegedi Tudományegyetemre jelentkezniük, akár részösztöndíjas vagy önköltséges képzésre is, mint Budapestre államilag finanszírozott helyre.

 

TÁJÉKOZTATÁS: AZ SZTE ÖNKÖLTSÉGI DÍJAI

Nyilvánosságra hozták a 2012-es felsőoktatási felvételi eljárásra vonatkozó Tájékoztatást, amely tartalmazza az új finanszírozási rendet, a hallgatói szerződés főbb elemeit és az önköltségek összegeit. A Tájékoztatás azonban nem azonos a Felsőoktatási felvételi tájékoztató kiadványnak Hivatalos kiegészítésével. A Hivatalos kiegészítés 2012. január 31-én fog megjelenni elektronikus formában a www.kormany.hu, a www.oh.gov.hu, valamint a www.felvi.hu honlapon.


TÁJÉKOZTATÁS: AZ SZTE ÖNKÖLTSÉGI DÍJAI


További információ:

http://www.felvi.hu/pub_bin/dload/FFT2012A_AOF/FFT2012A_Tajekoztatas.pdf

http://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/aktualis/tajekoztatas_felveteli_eljaras

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 21. 09:15 - 25. 17:00
  The BIOMAT 2019 International Symposium will be held at University of Szeged, Bolyai Institute and Hungarian Academy of Sciences, Hungary. The participation in the BIOMAT 2019 International Symposium is another great opportunity for research students and young postdocs to exchange scientific feedback with their colleagues from several countries, in the best tradition of the BIOMAT Symposium Series.
 • október 21.
  12:10 - 12:20
 • október 21.
  16:30 - 18:30
  Az SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézete és a Mentor(h)áló az új tanévben is folytatja közkedvelt műhelysorozatát.
  A műhelyfoglalkozáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
 • október 21.
  18:00 - 19:00
  Beszélgetőtárs: Bene Zoltán író
  Mi köze van az ellopott, tömör arany Fabergé-tojásnak a Patyomkin páncéloshoz? Túlélheti-e valaki a 20. század három legnagyobb közlekedési katasztrófáját? Mi történik, ha Nikola Teslának rossz napja van? [...] És egyáltalán, miért ír egy zeneszerző képzeletbeli családregényt?
 • október 21.
  18:00 - 19:00
  Megnyitja: Tóth István ezredes, MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettes
  Tordai Kamilla az egyetemi évek után a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében kezdett el dolgozni, ahol immár két éve dokumentálja a Zrínyi Miklós Laktanya falai között a különböző harcászati foglalkozásokat, gyakorlatokat, városi rendezvényeket. Fotóválogatása a katonák mindennapjait, izgalmakkal teli életüket mutatja be.
  Megtekinthető október 31-ig, hétköznapokon 08.00-22.00, szombaton 09.00-20.00 óráig.