Bezár

Hírarchívum

Keresztféléves képzéses ponthatárok – Szegeden 1 alap- és 16 mesterképzéssel

Keresztféléves képzéses ponthatárok – Szegeden 1 alap- és 16 mesterképzéssel

2012. január 26.
3 perc

Nyilvánosságra hozták a 2012 februárjában induló felsőoktatási keresztféléves képzések ponthatárait: 6300 felvételiző közül 4589 fiatalt vettek fel az egyetemek és főiskolák. A Szegedi Tudományegyetem 5 kara hirdetett, 4 kara indít 1 alap- és 16 mesterképzést. A 2012 szeptemberében induló képzésekről a frissített tájékoztató legkésőbb 2012. január 31-éig jelenik meg, ezekre február 15-ig lehet jelentkezni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magyarországi felsőoktatási intézményben keresztféléves képzésen összesen 4589 személy tanulhat 2012 februárjától. Mesterképzésre 3997, felsőfokú szakképzésre 104, illetve költségtérítéses alapképzésre 325 diákot vettek föl – az Oktatási Hivatal információi szerint. A Szegedi Tudományegyetem bölcsészet-, gazdaság- és természettudományi, valamint pedagógusképző és mérnöki kara hirdetett keresztféléves képzést, közülük a JGYPK végül mégsem indít így oktatást.

Az alapképzésben és a felsőfokú szakképzésben már a 400+100-as pontozási rendszer érvényesült. A mesterképzésben a pontszámításra a felsőoktatási intézmények által meghatározott, de intézményenként eltérő pontszámítási módszerrel, maximum 100 pontos rendszert használták.
Az idei keresztféléves képzésekre felvételizők 80 százaléka e-felvételin keresztüladta bejelentkezését. A felvételt kérők között fele-fele arányban voltak a férfiak és a nők, a legidősebb keresztféléves jelentkező 1946-ban született. A felvi.hu tájékoztatója szerint minden jelentkezőt az általa megadott képzések sorrendjének megfelelően az első olyan helyre vettek fel, ahol a pontszáma elérte vagy meghaladta a megállapított ponthatárt. A ponthatárok szakoktól függően alakultak.

Az egyetemek és főiskolák most 3549 államilag támogatott és 448 költségtérítéses hallgatót vettek fel a mesterképzésekre. A gazdaság fejlődése szempontjából legfontosabb műszaki képzési területre 1202, az agrár képzési területre 394 jelentkezőt vettek fel. Az államilag támogatott mesterképzésre felvett hallgatók közül legtöbben – 1142 személy – a gazdaságtudományok képzési területen kezdhetik meg a tanulmányaikat. Mesterképzésben a Szegedi Tudományegyetem 16 féle szakon indul oktatás. Az SZTE Bölcsészettudományi Karán kommunikáció és médiatudomány szakon 82, a szlavisztikán 75, a vallástudományin 86 volt a bekerülési küszöb; a GTK szakjain 76-88 között; az MK vidékfejlesztési agrármérnöki szakján 57; a TTIK szakjain 36-63 közötti a ponthatár.

Alapképzés esetén 240 a küszöb. E formában az SZTE karai közül csak a BTK indít szakot. Az intézmények és az egyes szakok között is volt különbség: a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán alapképzésben kommunikáció szakon 244, a Szegedi Tudományegyetemen ugyanezen a szakon – levelezős munkarendben – 432 pont volt a határ.

Felsőfokú szakképzés esetén 140 pont volt a minimum. A besorolási döntésről a jelentkezőket az Oktatási Hivatal írásban értesíti. A ponthatárokról a felvi.hu oldalról tájékozódhatnak az érdeklődők. A sikeresen felvételizőket a felsőoktatási intézmény is értesíti majd írásban. A felvételi határozat, azaz a besorolási döntés ellen a jelentkező kérhet jogorvoslatot a döntés közlésétől – vagy ennek hiányában a tudomásra jutástól – számított 10 munkanapon belül, de legkésőbb 2012. február 6-ig.


A 2012 szeptemberében induló képzéseket tartalmazó felsőoktatási felvételi tájékoztatók 2011. december 15-én megjelentek, a kötetek lezárását követően bekövetkezett jogszabályi változásoknak megfelelő módosítások, illetve a felsőoktatási intézmények által meghatározott változtatások egységes formában legkésőbb 2012. január 31-éig jelennek meg. A 2012 szeptemberében induló képzésekre 2012. február 15-ig lehet jelentkezni – tudatja az Oktatási Hivatal.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek