SZTE Info

2012 szeptemberétől megújul a diákhitelezés rendszere

Kétféle diákhitelt is igényelhetnek tanulmányi költségeik fedezésére az egyetemi hallgatók 2012 szeptemberétől. A jelenlegi hallgatók továbbra is a hagyományos hitelt vehetik igénybe, az ősszel belépő diákok közül az önköltségesként, illetve állami részösztöndíjasként tanulók emellett az úgynevezett Diákhitel 2-vel is fedezhetik képzésük díját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


Az önköltséges, állami részösztöndíjas és állami ösztöndíjas hallgatói kategóriát is bevezetik 2012 szeptemberétől a magyar felsőoktatásban kormány döntésének értelmében. Ehhez igazodva átalakítják a diákhitelezés rendszerét is. A konstrukció kibővítésével egy olyan új, általánosan hozzáférhető rendszert kívánnak létrehozni, amely lehetővé teszi az állami részösztöndíjas és az önköltséges hallgatók számára, hogy a tanulmányaik során fizetendő költségeiket diákhitelből finanszírozhassák.

Hogyan is néz ki mindez a gyakorlatban, s mire számíthatnak a felsőoktatási intézmények régi és leendő diákjai? Először is érdemes leszögezni: az új diákhitel (Diákhitel 2) a jelenlegi diákhitelrendszer mellett, attól elkülönítve, tulajdonképpen azt kibővítve jön létre. A konstrukció felmenő rendszerben érvényesül, azaz a jelenleg is hallgatói jogviszonnyal rendelkező fiatalok csak a régi, hosszú évek óta működő „Diákhitel 1-ben” vehetnek részt. Az új, kötött felhasználású képzési hitel a 2012 szeptemberétől belépő önköltséges és állami részösztöndíjas hallgatók által az intézményeknek fizetendő összegek finanszírozására szolgál; emellett az érintett hallgatók jogosultak lesznek a jelenlegi szabad felhasználású hitel felvételére is.

2012 szeptemberétől tehát kétféle hitel áll a hallgatók rendelkezésére. Egyrészt a szabad felhasználású hitel (a jelenleg is működő rendszer keretében): ezt az összes hallgató (államilag finanszírozott, költségtérítéses, állami ösztöndíjas, állami részösztöndíjas, önköltséges) igénybe veheti, mégpedig legfeljebb havi 50 ezer forint, illetve évi legfeljebb 500 ezer forint összegben (szemben a korábbi 400 ezerrel). Másrészt az új, kötött felhasználású képzési hitel (állami kamattámogatással működő rendszer keretében): ezt az állami részösztöndíjas és önköltséges képzésben tanulmányokat folytató hallgatók fizetendő képzési költségük megfelelő összegű finanszírozása érdekében vehetik igénybe. Utóbbit a kormányrendelet alapján a Diákhitel Központ nem a diákoknak, hanem közvetlenül az intézmények számlájára utalja át, és összege nem lehet nagyobb, mint az igénylő hallgató által az intézmény számára ténylegesen megfizetendő összeg.

Fontos tudni, hogy a képzési díjak finanszírozására szolgáló új hitel kamata évi fix 2 százalék lesz, a mindenkori kamatkülönbséget, azaz a fennmaradó részt kamattámogatás formájában az államnak kell fizetnie. A régi felsőoktatási rendszerben megkezdett és a 2012 szeptemberétől igényelhető új diákhitelek jogosultsági ideje (mennyi időn keresztül és összesen hány szemeszterre igényelhető a hitel) azonos szabályok szerint alakul és megegyezik. Egy hallgatónak mindkét rendszerben csak egy szerződése lehet a Diákhitel Központnál. Az új diákhitel 2012. augusztus 15-től a Diákhitel Direkt internetes felületén kitöltött hiteligénylési lappal igényelhető.

A régi, hagyományos diákhitel-konstrukcióban a törlesztési kötelezettségre vonatkozó jelenlegi szabályok változatlanok maradnak (a törlesztés a hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónap első napján, de legkésőbb 40 éves kortól indul). Az új, kötött felhasználású képzési hitel esetében a törlesztési kötelezettséget szintén differenciáltan, a jövedelem százalékában határozzák meg: a két évvel korábbi jövedelem (illetve amennyiben az nincs, vagy túl alacsony, akkor a minimálbér) alapján számolják ki (ez a törlesztés folyamán a jövedelem 4–24 százaléka közötti összegeket jelent). A törlesztést a hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónap első napjától, de legkésőbb 35 éves kortól kell megkezdeni. A törlesztési kötelezettség szüneteltetése itt is biztosított (GYES, TGYÁS, GYED időszakában).

A Szegedi Tudományegyetem jelenlegi és nemrég végzett diákjai is most ismerkednek a változásokkal, de kialakult a véleményük arról, milyen körülményeket érdemes figyelembe venni a hitellel kapcsolatos döntéskor. Péter Szabolcs, aki történelem szakos az SZTE BTK-n, öt éve veszi igénybe a diákhitelt, ebből három évig (amíg költségtérítéses képzésben vett részt) a maximális összeget igényelte, utána csökkentett. „Miután átvettek államilag finanszírozott képzésre, már nagyrészt csak az albérlet és a rezsiszámlák kifizetésére kellett a pénz – magyarázza döntésének okát. – Nem jó dolog hitelt felvenni, de másképp nem tudtam volna fizetni a tandíjat is, és fenntartani magamat itt Szegeden”.

 

SZEGY

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 21. 09:15 - 25. 17:00
  The BIOMAT 2019 International Symposium will be held at University of Szeged, Bolyai Institute and Hungarian Academy of Sciences, Hungary. The participation in the BIOMAT 2019 International Symposium is another great opportunity for research students and young postdocs to exchange scientific feedback with their colleagues from several countries, in the best tradition of the BIOMAT Symposium Series.
 • október 21.
  12:10 - 12:20
 • október 21.
  16:30 - 18:30
  Az SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézete és a Mentor(h)áló az új tanévben is folytatja közkedvelt műhelysorozatát.
  A műhelyfoglalkozáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
 • október 21.
  18:00 - 19:00
  Beszélgetőtárs: Bene Zoltán író
  Mi köze van az ellopott, tömör arany Fabergé-tojásnak a Patyomkin páncéloshoz? Túlélheti-e valaki a 20. század három legnagyobb közlekedési katasztrófáját? Mi történik, ha Nikola Teslának rossz napja van? [...] És egyáltalán, miért ír egy zeneszerző képzeletbeli családregényt?
 • október 21.
  18:00 - 19:00
  Megnyitja: Tóth István ezredes, MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettes
  Tordai Kamilla az egyetemi évek után a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében kezdett el dolgozni, ahol immár két éve dokumentálja a Zrínyi Miklós Laktanya falai között a különböző harcászati foglalkozásokat, gyakorlatokat, városi rendezvényeket. Fotóválogatása a katonák mindennapjait, izgalmakkal teli életüket mutatja be.
  Megtekinthető október 31-ig, hétköznapokon 08.00-22.00, szombaton 09.00-20.00 óráig.