SZTE Info

fuveszkert_kiemelt

Átadták az SZTE Füvészkert új üvegházát

Három ütemben fejleszti infrastruktúráját, illetve végez élőhely-rekonstrukciót a kilencvenéves egyetemi füvészkert – november 30-án a második fázis hivatalos lezárására került sor, melynek révén többek között egy európai színvonalú üvegházat kapott a létesítmény.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az utóbbi években KEOP-pályázatok támogatásával megújult a növényszaporító ház, kitisztították a vizes élőhelyeket. A második szakaszban az eddig csupán fóliával fedett növénygyűjtemény került valódi üvegházba. Felújították a sziklakertet is, ahol a kertészeti változatok mellett a hazai sziklás területek növényeit is bemutatják. A projekt keretében egy vagyonvédelmi kerítést is felhúztak az őzek és nyulak távol tartására, valamint egy olyan szoftver beszerzésére is sor került, amely a növények minden jellemzőjét egy áttekinthető számítógépes rendszerben foglalja össze – sorolta Kocsis Vilmosné Mihalik Erzsébet, az SZTE Füvészkert igazgatónője. Reménykednek a harmadik ütem megvalósulásában is, ami a trópusi növények üvegházának felújítását, valamint a teljes fűtési rendszer korszerűsítését jelentené.

Az élőhely-rekonstrukcióra irányuló KEOP-pályázat (KEOP-3-1-3/2F/09-11-2011-0007) keretében több mint 220 millió forintot fordíthatott a kert a felújításokra. A projekt anyagi hátterét az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam biztosította 85-15 százalék arányban, a projekt lebonyolításában a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vett részt. Az igazgatónő a projektzáró eseményen elmondta, nagyon elégedettek voltak a kivitelezőkkel (Ferrogép Zrt., Kész Kft. és Garden Kft.), professzionálisan végezték a munkálatokat.

Az utóbbi időszakban a szegedi egyetem uniós pályázatok révén jelentős fejlődést tudott elérni, jól látszik ez például a megépülése óta most először felújított Dóm téri épületeken, vagy a ’60-as évek óta megújulásra váró füvészkerten is – összegzett Rácz Béla általános rektorhelyettes.

A projektzárón jelen volt Kósa Géza, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége (MABOSZ) elnöke is, aki arról beszélt, szép, de nehéz szakma a füvészkertek fenntartása. Emlékeztetett, az SZTE Füvészkertje a kolozsvári egyetem gyűjteményének egyenes ági leszármazottja. Annak kezdeményezője, Richter Aladár szerint egy nemzet közművelődési fokmérője lehet a botanikus kert. A MABOSZ-elnök hangsúlyozta, bár a növények kulcsfontosságú szerepet töltenek be a földi élet fenntartásában, a társadalom megfeledkezett róluk, amit nem csak természet pusztítása jelez, hanem például az is, hogy az egyetemeken háttérbe szorul a botanikai oktatás. Bár a jelenlegi pályázati hullám egy kegyelmi állapotot jelentett a gyakorta mellőzött füvészkerteknek, sajnos azokat hosszútávon nem tudja segíteni – tette hozzá Kósa Géza.

 

Arany Mihály


fuveszkert fotok

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.