Bezár

Hírarchívum

Szakkollégisták tudományos munkáját segítik

Szakkollégisták tudományos munkáját segítik

2012. április 02.
2 perc

A szegedi egyetem két szakkollégiumának tudományos ambíciójú hallgatói és tutoraik tartottak előadásokat március 30-án a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A TÁMOP-támogatással megvalósuló „Meliocoll Project” a szakkollégiumi hallgatók képzettségének fejlesztését célozza. A projektben részt vevő Sík Sándor Piarista Egyetemi Szakkollégium, illetve a Szent Imre Szakkollégium hallgatóit tehetséggondozási program keretében szeretnék segíteni a tudományos pályán való elindulásban, ösztöndíjas rendszeren keresztül motiválva őket a Gál Ferenc Szegedi Hittudományi Főiskola tutorainak irányításával. Az egyetemisták így készítenek prezentációkat, publikálnak, illetve konferenciákat, workshopokat szerveznek.

„A projekt egyik fő célja az egyetemi tehetséggondozás. Plusz segítséget nyújtva kiemelkedő kutatók, illetve fiatal tudósok segítségével ezek a hallgatók egy-egy témában jobban el tudjanak mélyedni” – tudtuk meg Szilágyi Tamástól, a konferencia egyik szervezőjétől. A résztvevők rendszeres konzultációs lehetőséget kapnak, illetve különböző extrakurrikurális tevékenységekben – például pályázatírás, projektmenedzsment, illetve academic writing – vesznek részt a projekt időtartama alatt.

 

A tehetséggondozó programban való részvétel egyik feltétele a szakkollégiumi tagság volt, de alapvetően nagyon vegyes tematikával érkeztek hallgatók: a természettudományos területtől a hittudományig széles a skála, jóllehet zömében társadalomtudományi érdeklődésű munkák születnek, valamint hangsúlyos irány az egyházi civilszervezetek tematikája. Sokan foglalkoznak történeti kérdésekkel is, főként a régiót érintően. Ennek oka, hogy a projekt azt is célozta, hogy a régió tudásbázisát építsék fel. A fiatal keresztény értelmiségieket próbálják pályán tartani, illetve elindítani a tudományos diákköri munkák támogatásával – összegzett Szilágyi Tamás.

 

A projekt részeként több konferenciát tartottak már. A mostani, az idei első tanácskozáson beszámoltak a hallgatók arról, hogyan sikerült egy-egy témában elmélyülniük, illetve a tutorok előadását is meghallgathatták az érdeklődők. „Mi megjelenést tudunk biztosítani a konferencián keresztül, illetve a továbbiakban lehetőséget arra, hogy publikálhassák a megfelelő minőségű anyagokat” – mondta el a szervező. Év végéig tart a projekt, de további forrásokat kívánnak bevonni a fenntartására és kiszélesítésére.

SZTEpress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek