Bezár

Hírarchívum

Költészet napja az SZTE-n is

Költészet napja az SZTE-n is

2012. április 11.
2 perc

Zuhanások, Verslábaló, felolvasás és Nagyon Romantikus Szabad Ötletek – változatos programokkal várják az érdeklődőket Szeged több helyszínén a magyar költészet napján. József Attila születésének évfordulójáról idén többnapos rendezvénysorozattal emlékezik meg a Szegedi Tudományegyetem hallgatói mellett az egyetemi színház is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Versfelolvasással indul Szegeden a magyar költészet napja. Április 11-én 13 és 18 óra között a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatala előtt, a Dugonics téren válogat kedvenc költeményeiből a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) és a város több amatőr színjátszó társulata. Ugyanakkor a rendezvényen bárki mondhat verset: a szervezők szívesen átadják a mikrofont egy-egy felolvasó számára.

A költészet napi programot azonban flash mobok, azaz villámcsődületek is kísérik. A város több pontján fellép a Százszorszép Gyermekház. Akciójuk 14 órakor ér a Kárász utcára.

Este a SZESZ költészet napi felolvasást is tart a Szegedi Pinceszínházban. Hervay Gizella erdélyi költőnő Zuhanások című oratóriumát állítják színpadra, ezzel tisztelegve a tragikus sorsú alkotónak, Szilágyi Domokos feleségének. A 19 órakor kezdődő performanszról a társulat elmondta: A Zuhanások újfajta szentséget képvisel. „Mária-kék nyugalomban” késztet minket befelé hallgatózni. Fájdalma reményeink szerint kizökkentő erővel bír, ami eltávolít a giccskarácsonytól, ám felemel a valódi ünnephez.”

Az idei versünnepen azonban nem csupán egy napon tiszteleg a város és az egyetem József Attila emléke előtt: április 12-én 17:30-tól költészet napi kerekasztal beszélgetést rendeznek a Grand Caféban, ahol Bene Zoltán, Kollár Árpád, Veszelka Attila és Varga Norbert mesél kedvenc költeményeiről, de szóba kerülnek majd a Szegedi Nemzeti Színház Facebook-oldalán olvasható, az ünnepre válogatott versek is. Még aznap, április 12-én 19 órától lesz hallható a Nagyon romantikus szabad ötletek a kávézóban, hiszen a Szegedi Egyetemi Színház és az Impró Stúdió megzenésített versekkel kedveskedik a publikumnak.

Azonban az SZTE bölcsészhallgatói sem tétlenkednek: Április 14-én, szombaton 10 órától, a Somogyi-könyvtárból Verslábaló címmel játékos irodalomtörténeti emlékséta indul József Attila és Juhász Gyula emlékére. A program közben játékos feladatlapok kitöltésére szintén lehetőség nyílik gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A résztvevők térképet és leírást is kapnak az irodalmi emlékhelyek felkereséséhez. Akik nem szeretnének egyedül „lábalni”, 11 órakor csoportos indítást szerveznek. 14 órakor tartanak az ünnepélyes eredményhirdetés az SZTE bölcsészettudományi karának irodalom szakos hallgatóinak részvételével.

SZTEpress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek