SZTE Info

Digitális tananyagokat fejlesztett az SZTE és a Pannon Egyetem

Uniós projekt keretében mintegy 100 millió forintos ráfordítással 43 – digitális tartalmakat is felölelő – egyetemi jegyzetet és példatárat készítettek el a szegedi és a veszprémi universitas szakemberei.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2010 áprilisától 2011 szeptemberéig tartott az a TÁMOP-projekt, melyben az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Tanszékcsoportja és a veszprémi Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara közösen dolgozott a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai képzések tananyag- és tartalomfejlesztéséért. Az elért eredményekről kedden számolt be a projekt szakmai vezetője, Kató Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense.

A szakember közölte: a csaknem 100 milliós program – a költségek 80 százalékát tette ki az uniós támogatás – fő célkitűzése az volt, hogy komplex megközelítésű, digitális tartalmakkal is bíró, sok esetben hiánypótlónak számító egyetemi jegyzeteket bocsássanak az érdeklődők rendelkezésére. Az elkészült 43 tananyagot (35 jegyzetet és 8 példatárat, melyek közül 6 “koprodukció”) nemcsak a két partnerintézmény hallgatói (a mérnök informatikus BSc, a mérnök informatikus MSc, a programtervező informatikus MSc, illetve a gazdaságinformatikus MSc szakos diákok) használhatják, hanem azok iránt további egyetemek (mint például az ELTE és a budapesti Műegyetem) is érdeklődnek. Kató Zoltán úgy fogalmazott: a közös munka során olyan tudásbázis és tananyagállomány állt össze, mely az SZTE-n és a Pannon Egyetemen hiányzó bizonyos mesterszakok akkreditációját is elősegítheti.

A jegyzetek és példatárak elkészítésében a két egyetem 51 munkatársa működött közre, valamennyien nemzetközileg is elismert szakemberek, komoly oktatói és kutatói háttérrel rendelkeznek. A művek a következő nagy témakörök köré csoportosulnak: műszaki ismeretek, irányítástechnika, számítástudomány, gazdasági informatika, képfeldolgozás, grafika, szoftverfejlesztés, algoritmusok, operációkutatás, matematika informatikusoknak. Egészen egyedi feldolgozások is megjelennek közöttük, mint például az Alexin Zoltán által jegyzett “Személyes adatok védelmének jogi, etikai és informatikai kérdései”. A tananyagokhoz digitális tartalmak (hiperhivatkozások online adatbázisokra, animációk, interaktív ábrák vagy éppen mozgóképek) is kapcsolódnak.

A projektben megalkotott, bárki számára szabadon és ingyenesen hozzáférhető jegyzetek, példatárak éppen ezért nemcsak nyomtatott formában érhetőek el a nagyközönség számára, hanem azok az internetről is letölthetőek a Pannon Egyetem szerverén működő honlapról.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.