SZTE Info

OKF_2011

Sonkodi Rita tárlatával nyílt az Őszi Kulturális Fesztivál

Az Ereklyék című kiállítás hivatalosan is megnyitotta az immár 16. alkalommal visszatérő SZTE Őszi Kulturális Fesztivált. Az egy hónapos esemény fő témái a Liszt-év, valamint a szegedi felsőoktatás 90. évfordulója.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Őszi Kulturális Fesztivál 2011Egy gombostűt sem lehetett volna leejteni október 3-án este a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalának Átriumában. Sonkodi Rita kiállítása rengeteg érdeklődőt csalt az épületbe, a rendezvény egyben a hónap végéig tartó Őszi Kulturális Fesztivált is megnyitotta. Az est háziasszonyaként Tajti Gabriella, a főszervező SZTE Kulturális Iroda vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, de jelen volt és beszédet mondott még Pál József, az egyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, illetve Galambos Gábor, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja is. A megnyitó előtt Cserenyec Dóra gitárjátékát hallgathatta meg a közönség.

„Az egyetem nem csak a tudományok, hanem egyben a kultúra otthona is egyben” – fogalmazott köszöntőjében Pál József. A rektorhelyettes szerint idén különösen nagy számú és változatos kulturális kínálattal szolgálhat a seregszemle. Ötvenöt helyszínen száznál is több irodalmi, könnyűzenei est, tudományos konferencia és színházi előadás színesíti az őszi város hangulatát. „Egy másik fontos dátumot is ünnepelni fogunk hamarosan, 1921. október 10-én kezdődött a felsőoktatás Szegeden. Az egyetem így idén több programmal is készül” – árulta el a professzor.

Galambos Gábor dékán a kiállított műveket, valamint a festőt méltatta. Az a húsz kiállítás, ami a művésznő háta mögött van, szép karrierről tanúskodik – mondta –, ezúttal pedig egy különleges témával sikerült meglepnie a szegedieket. „Ahogy ezeket a mély tartalmú, érzelmes festményeket nézem, egy dologban biztos voltam – ezeket csak egy nő készíthette így el” – fejtette ki. A kiállítást egyébként október 15-ig tekinthetjük meg a Rektori Hivatal Átriumában.

A 16. SZTE Őszi Kulturális Fesztivál részletes programját ide kattintva böngészgethetik.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.