SZTE Info

Oldd meg és mesélj!

Csakúgy, mint a mesemondás, egy jogeset megoldása is kreatív feladatnak bizonyul. Egy mese lehet fiktív és valós történet is, és egy jogeset is lehet kitalált és megtörtént esemény. Itt az alkalom, lelkes fiatalok, hogy összevessétek a kettőt és meséljetek a jogesetekről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás- és Társadalomtudományi, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi, valamint a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kossuth Lajos Hadtudományi Karának részvételével 2010-ben rendezték meg először az első Intézményközi Nemzetközi Jogi Jogesetmegoldó versenyt. Ez lesz a harmadik, immáron országosnak minősíthető, két szemeszterre elosztott megmérettetés. A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatóit is szeretettel várják a versenyre. Az jelentkezhet, aki most hallgat vagy legalább egy szemeszteren keresztül már hallgatott nemzetközi jogot. Egy intézményen belüli, és két intézményközi fordulóból áll az erőpróba, amelyek közül az első kettő írásbeli, az utolsó pedig szóbeli. A résztvevők egy komplex, fiktív jogesettel kapcsolatban feltett kérdések alapján adnak számot tudásukról, érvelési képességeikről. A fordulók helyszíne még szervezés alatt áll.

 

A http://verseny.nemzetkozijog.hu honlapon megtalálható a jogesettel kapcsolatos négy kérdés, amelyre 5-15 oldalas megoldások beküldését várják a szervezők 2011. november 30-áig. A formai követelmények a szakdolgozat kritériumaival egyeznek meg. A megoldások elkészítéséhez bármilyen forrás igénybe vehető, a honlapon egy linkgyűjtemény is segítséget nyújt ebben.

A versennyel kapcsolatban dr. Szalai Anikó tanársegéd, 2011. november 8-án 17:30-kor tájékoztatót tart a Nagy Károly szemináriumban, ami a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának földszintjén, a bejárat után balra fordulva a folyosó végén található. Az érdeklődőknek azt javasolja, hogy a megmérettetésig behatóan tanulmányozzák a jogesetet, azonosítsák a megoldandó jogi problémákat és a hozzájuk kapcsolódó tényeket, kutassák fel az alkalmazandó jogot és keressenek releváns szakirodalmakat.

A második fordulóba továbbjutott versenyzőknek helyben, 3 óra alatt írásban kell kidolgozniuk egy előre nem ismert jogesetet, a harmadikban pedig az elkészített dolgozatokat szóban kell megvédeni a résztvevő intézmények delegált tagjaiból álló zsűri előtt. Előreláthatólag 2012 áprilisában kerül erre sor.

 

Az első forduló jogeset-megoldásainak elküldési határideje 2011. november 30., 24.00 óra.

A válaszokat a verseny@nemzetkozijog.hu e-mail címre várják a szervezők. Bővebb információ, tudnivaló, illetve az első fordulóban vizsgálandó jogeset a http://verseny.nemzetkozijog.hu honlapon található meg.

 

Hajrá fiatalok, hangolódjatok a jogesetekre!

 

Gazsó Orsolya

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.