SZTE Info

Az Energia Szabadegyetem októberi kínálata

Energiafelhasználásról és energiaforrásokról közérthetően – októberben is izgalmas órákat ígér az SZTE TTIK által szervezett Energia Szabadegyetem.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Négy előadással folytatódik október hónapban az az előadás-sorozat, melyet az SZTE Természettudományi és Informatikai Kara azért szervez, hogy az érdeklődőket hitelesen és közérthetően tájékoztassák az energiaforrásokról, az energiafelhasználás tudományos

és társadalmi kérdéseiről.

 

A következő előadások programja:

Okt. 7.: A fosszilis energiahordozók keletkezése (Prof. Dr. Hetényi Magdolna)

Okt. 14.: Szennyeződések mérése földgázban és egyéb energiahordozókban

(Prof. Dr. Szabó Gábor)

Okt. 21.: Az atomenergia jelene és jövője (Dr. Aszódi Attila)

Okt. 28.: Energiafelhasználás otthonainkban és környezetünkben (Dr. Benkő Zsolt)

 

Az előadásokat péntekenként 14.30-tól hallgathatják meg az SZTE Béke épület (Rerrich Béla tér) Kiss Árpád-tantermében.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.