SZTE Info

Kajamustra az SZTE-n

Versenyek és előadások a Fenntartható élelmiszerlánc roadshow-n

A „kaja körül” forog a világ a Mérnöki Karon november 23-án. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Mars téri épületében látogatható egész nap a Kajamustra, azaz a Fenntartható élelmiszerlánc roadshow. A Foodlawment Egyesület rendezvényét kiállítások, előadások, főzőverseny, Dumaszínház és élelmiszer bemutató kíséri a témához kapcsolódó versenyek mellett.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Étel-ital ésszel!”- a Kajamustra, ez a Fenntartható élelmiszerlánc roadshow jelszava. A november 23-ai rendezvény iránt érdeklődők versenyre kelhetnek Kaja- vagy Menzamustra kategóriában: előbbiben rövidfilmmel vagy fotóval küzdhetnek az 50 ezer forintos, utóbbiban háromfős csapatokban vetélkedhetnek a 100 ezer forintos falusi vendéglátás-csomagokért. Mindemellett „A szomszéd kertje” főzőversenyen is összemérhetik tudásukat a jelentkezők. A megmérettetések mellett azonban a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Mérnöki Kara „kaja körül” szerveződő szakmai programoknak szintén otthont ad: az ökológiai és kímélő gazdálkodásból származó helyi élelmiszerek bemutatója mellett előadást tartanak a fenntartható élelmiszertermelésről. A rendezvény szervezője, a termelőket, feldolgozókat és felhasználókat egyaránt támogató Foodlawment Egyesület filmvetítéssel is készül az alkalomra. Az egész napos Kajamustra azonban szórakozási lehetőséget ugyancsak kínál a jelentkezőknek, számukra Dumaszínházzal és esti bulival készülnek. A programsorozatnak az SZTE Mérnöki Kara ad otthont, ám a Mars téri épület rendezvényét csak a kajamustra@insomnia.co.hu e-mail címen, vagy a Fenntartható élelmiszerlánc roadshow Facebook-oldalán regisztrálók látogathatják ingyenesen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. szeptember 26.

Szte_Rovatfejek_konyv_B-BT_20200923

Egy írói életmű rejtett titkaira, az irodalomtörténész nyomozáshoz hasonló kutatási módszereire is fény derült a 91. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvény-sorozatának egyik csúcspontján. A „Ha nem volnátok ti – Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei” című kötet szerzőjével, Bíró-Balogh Tamással, a Szegedi Tudományegyetemen oktató irodalomtörténésszel Újszászi Ilona újságíró beszélgetett „az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.