SZTE Info

MTA

Junior Prima Díj Szomora Zsoltnak

Ígéretes jövő előtt álló tíz ifjú kutató – közte egy szegedi jogász – vehette át az Akadémián az ötödik alkalommal odaítélt Junior Prima Díjat a magyar tudomány kategóriában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Prima Primissima Díj sikerének hatására 2007-ben alapított Junior Prima Díjat minden évben 6 kategóriában – a magyar tudomány, a magyar sport, a magyar oktatás és köznevelés, a magyar építészet és építőművészet, a magyar zeneművészet és a magyar sajtó – tíz-tíz, harminc év alatti tehetséges fiatal kapja. A magyar tudomány kategóriában a nyerteseket a Magyar Fejlesztési Bank e célra fölkért bizottsága választja ki elismert tudósoktól és kutatóintézeti vezetőktől kapott ajánlások alapján. A díjjal személyenként 7000 euró (2,14 millió forint) jár.

Az idei díjátadón, a Magyar Tudományos Akadémia székházában Pálinkás József, az MTA elnöke a tehetségen, az akaraton, a munkán, valamint az elkötelezettségen alapuló, hiteles eredménynek nevezte az elismerésben részesült kutatók teljesítményét.

A Junior Prima Díjra az elsősorban a büntetőjogi dogmatika különböző kérdéseivel foglalkozó Szomora Zsoltot Szabó Imre, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja ajánlotta. A fiatal kutató publikációinak száma 54, s több mint 120 független hivatkozással büszkélkedhet, ami a jogtudományban kiemelkedően magas szám. Eddigi tudományos munkájának köszönhetően elnyerte az Alexander von Humboldt Alapítvány rangos ösztöndíját, amelynek segítségével tavaly a németországi Osnabrück egyetemén folytatott kutatásokat a véleményszabadság büntetőjogi korlátaival, illetve az alkotmányos alapjogoknak a büntetőjogra gyakorolt hatásával kapcsolatban.

A Junior Prima Díj magyar tudomány kategóriájában a nyerteseket a Magyar Fejlesztési Bank e célra fölkért bizottsága választja ki elismert tudósoktól és kutatóintézeti vezetőktől kapott ajánlások alapján. A díjjal személyenként 7000 euró (2,14 millió forint) jár.

További információ: http://mta.hu/tudomany_hirei

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *