SZTE Info

Francia állami kitüntetést kapott Badó Attila

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Összehasonlító Jogi Intézet vezetőjét, az SZTE korábbi hallgatói és közkapcsolati rektorhelyettesét, Badó Attilát az oktatási ügyek területén végzett kimagasló munkájáért díjazták.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Francia Köztársaság Akadémiai Pálma Rend Tiszt fokozatával tüntették ki Badó Attila jogászprofesszort, az SZTE ÁJTK Összehasonlító Jogi Intézetének vezetőjét, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács elnökét, aki 2011. november 22-én vehette át az elismerést az SZTE Rektori Hivatalában tartott ünnepségen.

A díjat az oktatási ügyek területén végzett kimagasló munkáért ítéli oda a Francia Köztársaság. A 19. században alapított Pálma Rend-kitüntetés rangját mutatja, hogy mikor 1958-ban de Gaulle francia elnök összevonta az állami elismeréseket, egyedül a Pálma érdemrendet hagyta meg – hangsúlyozta a jelvényt adományozó François Laquièze, a Francia Nagykövetség kulturális és együttműködési tanácsosa, a Francia Intézet igazgatója.

Badó Attila középiskolai tanulmányait Szentesen, a Horváth Mihály Gimnáziumban végezte, majd az akkori JATE jogi karára iratkozott be, ahol 1990-ben szerzett diplomát. A ’90-es években számos tanulmányi utat tett Franciaországban, Németországban és Nagy-Britanniában, és az összehasonlító jogtudománnyal kezdett foglalkozni. E tudományág sajátossága, hogy míg a jog maga általános, univerzális terület, mely mindenhol az igazságot kutatja, minden nép lefordítja azt a saját nyelvére, hagyományaira – mondta el a méltatásban François Laquièze.

A kitüntetett 1990-től dolgozik a jogi karon, először a Jogbölcseleti és Jogszociológiai Tanszéken tanársegédként kapott állást. 1994-ben „dr. Univ” fokozatot, majd 1998-ban PhD-fokozatot szerzett. Volt tanszékvezető-helyettes, majd megbízott dékánhelyettes, illetve gazdasági és tudományos dékánhelyettes a JATE ÁJTK-n, 2003-tól 2011-ig pedig az SZTE hallgatói és közkapcsolati rektorhelyettese. 2003-tól az SZTE ÁJTK Összehasonlító Jogi Intézetének igazgatója, egyetemi tanár. 2000 és 2009 között elévülhetetlen érdemeket szerzett a szegedi francia jogi képzés létrehozásában – emelte ki a Francia Intézet igazgatója. Mindemellett egyébként Badó Attila a szegedi egyetem legtehetségesebb hallgatóit egybegyűjtő SZTE Tehetségpont vezetője, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács elnöke.

A díjazott köszönő szavaiban elmondta, úgy érzi, kollégái legalább annyira megérdemelnék a kitüntetést, mint ő. Szabó Gábor pedig örömét fejezte ki, hogy Franciaországban vannak olyan éles szemű emberek, akik meglátták a kemény munkát végző szegedi professzort. A kitüntetés méltó helyre került – így a rektor.

SZEGY

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.