Bezár

Hírarchívum

Előadások, díjak a Magyar Tudomány Ünnepén

Előadások, díjak a Magyar Tudomány Ünnepén

2011. november 05.
2 perc

Összhang – Tudomány a gazdaságban és a társadalomban. E címmel rendezik a magyar tudomány ünnepéhez kötődő 2011. évi programokat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Magyar Tudomány Ünnepének november 3-i országos nyitányán több kitüntetést adtak át. Pálinkás Józseftől, az akadémia elnökétől 7 kutató vehette át az Eötvös József-koszorút. Köztük Nagy József, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Tanszéke professor emeritusa a modern hazai pedagógiai méréselmélet és -gyakorlat módszertani megalapozásáért, az iskolaérettség vizsgálatán alapuló beiskolázási modellek kialakításáért és a különböző képességterületek fejlődését feltáró és elemző, a hazai kognitív pedagógia számára megalapozó munkájáért. Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjban részesült az SZTE volt oktatója: Hermecz István, az Akadémia közelmúltban tragikus hirtelenséggel elhunyt tagja. A Sanofi-Aventis/Chinoin preklinikai fejlesztéseinek egykori igazgatóját, a Semmelweis Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem volt tanárát megalapozó tudományos eredményeiért, száznál több alapszabadalmat és több mint 1500 bejelentést eredményező, jelentős nemzetgazdasági haszonnal járó, kiemelkedő ipari kutatói tevékenységéért kapta az elismerést, amelyet családja később vesz át.

A Szegedi Tudományegyetemen is elkezdődött, decemberig tart a kutatói eredményeket bemutató előadások sora. November 7-én 14 órakor az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága székházban plenáris ülésen a szegedi mesterséges kromoszómákat mutatja be Hadlaczky Gyula, a biológia tudományok doktora, az SZBK Genetikai Intézete tudományos tanácsadó laborvezetője. Ezt követően adják át másodjára a dél-alföldi innovációs díjat, illetve a SZAB pályamunkákért oda ítélt elismeréseket. A dél-alföldi kutatók Békéscsabától kezdve Hódmezővásárhelyen át Szegedig összesen 34 programon ünneplik a tudományt.

A részletes információ, az SZTE és a SZAB által szervezett programok itt tekinthetők meg.

A Szegedi Tudományegyetem a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó rendezvényei itt tekinthetők meg.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek