Bezár

Hírarchívum

A legenda – film a szegedi diák-Hamletről

A legenda – film a szegedi diák-Hamletről

2011. május 04.
1 perc

A Belvárosi Mozi Csőke József termében május 6.-tól 11.-ig minden nap 17.30- kor műsoron A legenda (A szegedi diák-Hamlet története) című dokumentumfilm.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Rendező: Radó Gyula (Balázs Béla-díjas)

Ifj. Horváth István: Baronits Gábor

Tóth Kata: Gesler Lili

A többi szerepben: Kálloy Molnár Péter

Narrátor: Szabó Gabi

Pataki Ferenc

Székhelyi József

Forgatókönyvíró-producer: Bubryák István

 

Tartalom:

1941. április 1-én a Városi Színházban a Szegedi Egyetemi Ifjúság Színjátszó Társasága bemutatta Shakespeare Hamletjét. Az egyesületet Szent-Györgyi Albert alapította, ő és Sík Sándor pártfogása mutatta a művészetekben követendő utat, és volt egy rendezőjük, bizonyos Horváth István, aki 19 éves korára már tökéletesen kiforrott egyéniség volt, ő addigra már sárospataki diákként angol nyelven megrendezte a Macbeth-et, a III. Richárdot és az Ember tragédiáját. A szegedi előadás színházi revelációként hatott. A szakma, a közönség, a kritika az egekbe emelte, meghívták Kolozsvárra, a pesti nagy művészeti lapok oldalakon át dicsőítették rendezését, dramaturgiai bátorságát, korszerűségét.

Horváthnak Tóth Kata vegyészhallgató volt a szerelme, a Hamlet-előadás Gertrudja.

Horváth félzsidó volt (anyja révén), Tóth Kata nem. Az 1941-es fajvédelmi törvény értelmében, esetükben nem csak a tervezett házasság hiúsult meg, hanem a testi kapcsolat is börtönnel büntetendő lett. A sikeres bölcsész-rendező és a tehetséges vegyészhallgató nem látott más lehetőséget, öngyilkos lett.

A szegedi Hamlet pedig legendává vált.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek