SZTE Info

Polar_plakatkezdo

Globális felmelegedés elleni kampányt indított az SZTE TIK

Globális felmelegedés elleni kampányt indított az SZTE TIK, a következő hetekben az érdeklődők hat témakörben kaphatnak a mindennapi életben alkalmazható tippeket a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez; a június végéig tartó akció során lesz zöld filmklub, s újra indulnak kazántúrák.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) adatai szerint a levegő földközeli átlaghőmérséklete 1905 és 2005 között mintegy háromnegyed Celsius fokkal nőtt. A testület szerint ennek fő okai a XIX. század közepe óta légkörbe juttatott üvegházhatást okozó gázok. Becsléseik szerint a Föld felszíni hőmérséklete 1990 és 2100 között feltehetően 1,1–6,4 °C-kal emelkedik majd. A tengerek szintjének emelkedése és a felmelegedés azt követően is folytatódhat, ha már nem bocsátanak ki több üvegházhatású gázt, hiszen a szén-dioxid, a metán és a dinitrogén-oxid hosszú ideig a légkörben marad.

A globális felmelegedés okait és következményeit mutatják be az SZTE TIK III-as szemináriumi termében a következő hetekben vetítendő filmek. Az első mozit, Az utolsó óra című 2007-es dokumentumfilmet május 25-én (szerdán) 18 órától láthatják az érdeklődők. A filmklub kéthetente szerdánként folytatódik, a közbülső heteken pedig újra indulnak a rendkívül népszerű kazántúrák, melyeken kiderül, hogy fűtik és hűtik az SZTE TIK 25 ezer négyzetméteres épületét. A legbátrabbak pedig a központ tetején – ahonnan rendkívüli kilátás nyílik a belvárosra – megnézhetik a használati meleg vizet előállító 50 négyzetméteres napkollektor mezőt is. A túrákra a központ ügyfélszolgálatán, a zoldhirek@tik.u-szeged.hu email címen és a www.facebook.com/SZTETIK oldalon lehet jelentkezni.

Azok, akik követik az SZTE TIK Facebook-oldalát, vagy a központ honlapját, összesen hat témakörben – mindennapi közlekedés, hosszabb utazás, vásárlás, otthon, munkahely, szórakozás – kaphatnak hétről-hétre hasznos tippeket arról, mit tehetnek maguk is a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében.


További információk és programok a globális felmelegedés elleni kampánnyal kapcsolatban

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.