SZTE Info
almamaterfa_it

Fenyőfákat ültetett az SZTE Alma Mater

Május 5-én közel egy tucatnyi fenyőfát ültetett el az öregdiák-szervezet az SZTE Sportközpontjában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Alma Mater, a Szegedi Tudományegyetem öregdiák-szervezete fontosnak tartja a környezettudatos magatartás, a környezetvédelem támogatását, e célból rendezi meg minden évben karácsonyfa-bérlési akcióját. Évről évre egyre többen élnek a lehetőséggel, s visznek haza ennek a programnak a keretében cserepes karácsonyfát. A csemetéket külön erre a célra nevelik olyan körülmények között, hogy gyökerük ne erősödjön meg a valós kiültetés előtt, amire tavasszal kerül sor. A visszaérkezett fákkal igyekeznek az egyetem egységeinek környezetét gazdagítani, és ezzel is felhívni a figyelmet a környezettudatos magatartás és a környezetvédelem fontosságára.

A tavaszi napsütésben ezúttal a Szegedi Tudományegyetem Hattyas sori sportközpontjában talált új otthonra közel egy tucat csemete. „Az egyetemi kultúra részét képezi a környezettudatos életmód” – mondta el Görög Márta, az SZTE Alma Mater vezetője. „Az egyetemmel közösen meghirdetett fenyőbérlés után visszakerült fákat idén a sportközpontba ültetjük ki, amit az évek óta fennálló jó kapcsolatunk alapozott meg. A létesítményben rendezzük meg az Alma Mater-weekendeket és -sportnapokat, többek között ezt szerettük volna meghálálni.”

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.