SZTE Info

Faludy-díj 2011

A 2011. évi Faludy-díj átadására június 2-án csütörtökön 10 órakor kerül sor, az SZTE Rektori Hivatal II. emeleti Tárgyalójában (Szeged, Dugonics tér 13.).

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A kuratórium döntése értelmében a 2011. évi Faludy-díjat Tóth Ákos esszéista, tanulmányíró kapja.

Tóth Ákos mind a magyar, mind a világirodalom területén figyelemreméltó szépirodalmi igényű esszéket tett közzé, többek között József Attiláról, Tandori Dezsőről, R.M. Rilkéről, valamint a fiatalabb magyar költészet fontos szereplőiről írt kritikákat. Tevékenysége miatt Király István-díjban részesült. Az általa szerkesztett Tandori-kötetet az esztendő legjobb könyvei között emlegették.

 

A díjat a Faludy-díj kuratóriumának elnöke Dr. Fried István emeritus professzor, és Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes adja át.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.