SZTE Info

tik_kezdo

Vezető kutatási szakértők tanácskoztak Szegeden

Idén a Szegedi Tudományegyetemen tartották a magyar EU-elnökség hivatalos rendezvényeként az Euro-Mediterrán Kutatási Együttműködési Monitoring Bizottság (MoCo) 15. ülését. A tanácskozáson 20 ország – az Európai Unió és a Mediterrán Unió tagországainak – vezető szakértői vettek részt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A június 23-24-én az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban megrendezett angol és francia nyelvű találkozón az euro-mediterrán K+F+I és tudományos együttműködések kérdései, stratégiai fejlesztési irányvonalak kerültek szóba.

A tanácskozáson az európai és mediterrán régió húsz országának – Algéria, Ausztria, Horvátország, Ciprus, Egyiptom, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Izrael, Olaszország, Libanon, Málta, Marokkó, Palesztina, Portugália, Románia, Spanyolország, Tunézia, Törökország – tudományos kutatásban és technológiai fejlesztésben illetékes miniszterei, nemzetközi szaktekintélyei, az Európai Bizottság, az EU Európai Külügyi Szolgálat, az Európai Finanszírozási Bank delegáltjai, valamint a Mediterrán Unió főigazgató-helyettese és a MIRA-projekt (Mediterranean Innovation and Research Co-ordination Action) felelősei vettek részt.

Jelen volt többek között Ilan Chet, a Mediterrán Unió főigazgató-helyettese, Philippe Froissard, az EB kutatási és innovációs főigazgatója, Robák Ferenc, a Külügyminisztérium kormánybiztosa, Dux László, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára, Trócsányi László nagykövet és Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

tik

Az ülésen az Európai Bizottság, valamint a Földközi-tenger két partján fekvő országok, kutatóintézetek folyamatban levő és tervezett többoldalú kezdeményezéseinek áttekintésére került sor. A találkozó egyedülálló lehetőséget biztosított arra is, hogy a Szegedi Tudományegyetemen folytatott tevékenységek és lehetőségek megmutatkozzanak a résztvevők felé, illetve az universitas számára a mediterrán térség országaival új együttműködési lehetőségek perspektívái nyíljanak meg – hangsúlyozta Pálfi György, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója. Hozzátette: külön előadásban ismertették a szegedi egyetem kutatás-fejlesztési tevékenységét.

Az előadások között szerepelt sok más mellett a mediterrán térség részvétele az Európai Bizottság hetedik keretprogramjában (FP7), valamint a Mediterrán Unió új projektjei. A vitában központi helyet foglaltak el az euró-mediterrán térség együttműködésének alapelvei.

A találkozón számos következtetést fogalmaztak meg a résztvevők. Leszögezték például, hogy a MoCo támogatja az innovációra irányuló regionális kezdeményezéseket. A szervezet kifejezte igényét egy a mediterrán térség számára létrehozott ERA-NET iránt. A MoCo kéri az Európai Bizottságot, hogy kezdeményezzen társadalmi feladatokat a mediterrán térségben meghatározott tevékenységeken keresztül. A szervezet továbbá támogatja, hogy az Európai Bizottság szervezzen konferenciát a mediterrán térségbeli országok együttműködésének növelésére – összegezte a tapasztalatokat Pálfi György.

A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi színvonalú tudományos teljesítménye és kiemelkedő nemzetközi kapcsolatrendszere is hozzájárult ahhoz, hogy az ülésnek Szeged adott otthont. A SZTE határozott célja, hogy az európai kapcsolatrendszerének bővítése során az angol és német mellett erőteljesen fejlessze a mediterrán térséggel való együttműködést is. A már meglévő francia, olasz, spanyol közös oktatási, kutatási projektek jó alapot biztosítanak ehhez.

 

Arany Mihály

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 29. 13:00 - 30. 16:30
 • február 1.
  10:00 - 13:00
 • február 4.
  18:00 - 19:00
  "Boldizsár Ildikó és a Metamorphoses Meseterápiás Egyesület csatlakozott a Művészek a klímatudatosságért csoporthoz, és vállalták, hogy összegyűjtik a világ népmesekincséből azokat a meséket, amelyek a teremtett világ iránti felelősségről, az ember ezzel kapcsolatos feladatairól szólnak, hogy segítsenek a szülőknek, pedagógusoknak és mindnyájunknak a tudatosításban. Olyan meséket adnak közre, amelyekben az ember még harmóniában élt a természettel, és tudta, hogy mit kell tennie, hogy ez így maradjon. Olyan meséket, amelyekben az ember tiszteli a fákat, növényeket, állatokat, és szót ért velük - összhangban léteznek vagy törekszenek rá egy-egy konfliktus után. Olyan meséket, amelyekben a teremtett világ szépsége megmutatkozik, és az ember ennek örülni tud, érzi a felelősségét. És olyan meséket is, amelyekben ezt nem érzi, aztán baj lesz belőle... De még van visszaút, megbocsátás, egy utolsó lehetőség."
  Jegyár: kedvezményes 2.000 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.800 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 7.
  10:00 - 16:00
 • február 8.
  09:00 - 14:00