SZTE Info

tik_kezdo

Vezető kutatási szakértők tanácskoztak Szegeden

Idén a Szegedi Tudományegyetemen tartották a magyar EU-elnökség hivatalos rendezvényeként az Euro-Mediterrán Kutatási Együttműködési Monitoring Bizottság (MoCo) 15. ülését. A tanácskozáson 20 ország – az Európai Unió és a Mediterrán Unió tagországainak – vezető szakértői vettek részt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A június 23-24-én az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban megrendezett angol és francia nyelvű találkozón az euro-mediterrán K+F+I és tudományos együttműködések kérdései, stratégiai fejlesztési irányvonalak kerültek szóba.

A tanácskozáson az európai és mediterrán régió húsz országának – Algéria, Ausztria, Horvátország, Ciprus, Egyiptom, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Izrael, Olaszország, Libanon, Málta, Marokkó, Palesztina, Portugália, Románia, Spanyolország, Tunézia, Törökország – tudományos kutatásban és technológiai fejlesztésben illetékes miniszterei, nemzetközi szaktekintélyei, az Európai Bizottság, az EU Európai Külügyi Szolgálat, az Európai Finanszírozási Bank delegáltjai, valamint a Mediterrán Unió főigazgató-helyettese és a MIRA-projekt (Mediterranean Innovation and Research Co-ordination Action) felelősei vettek részt.

Jelen volt többek között Ilan Chet, a Mediterrán Unió főigazgató-helyettese, Philippe Froissard, az EB kutatási és innovációs főigazgatója, Robák Ferenc, a Külügyminisztérium kormánybiztosa, Dux László, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára, Trócsányi László nagykövet és Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

tik

Az ülésen az Európai Bizottság, valamint a Földközi-tenger két partján fekvő országok, kutatóintézetek folyamatban levő és tervezett többoldalú kezdeményezéseinek áttekintésére került sor. A találkozó egyedülálló lehetőséget biztosított arra is, hogy a Szegedi Tudományegyetemen folytatott tevékenységek és lehetőségek megmutatkozzanak a résztvevők felé, illetve az universitas számára a mediterrán térség országaival új együttműködési lehetőségek perspektívái nyíljanak meg – hangsúlyozta Pálfi György, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója. Hozzátette: külön előadásban ismertették a szegedi egyetem kutatás-fejlesztési tevékenységét.

Az előadások között szerepelt sok más mellett a mediterrán térség részvétele az Európai Bizottság hetedik keretprogramjában (FP7), valamint a Mediterrán Unió új projektjei. A vitában központi helyet foglaltak el az euró-mediterrán térség együttműködésének alapelvei.

A találkozón számos következtetést fogalmaztak meg a résztvevők. Leszögezték például, hogy a MoCo támogatja az innovációra irányuló regionális kezdeményezéseket. A szervezet kifejezte igényét egy a mediterrán térség számára létrehozott ERA-NET iránt. A MoCo kéri az Európai Bizottságot, hogy kezdeményezzen társadalmi feladatokat a mediterrán térségben meghatározott tevékenységeken keresztül. A szervezet továbbá támogatja, hogy az Európai Bizottság szervezzen konferenciát a mediterrán térségbeli országok együttműködésének növelésére – összegezte a tapasztalatokat Pálfi György.

A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi színvonalú tudományos teljesítménye és kiemelkedő nemzetközi kapcsolatrendszere is hozzájárult ahhoz, hogy az ülésnek Szeged adott otthont. A SZTE határozott célja, hogy az európai kapcsolatrendszerének bővítése során az angol és német mellett erőteljesen fejlessze a mediterrán térséggel való együttműködést is. A már meglévő francia, olasz, spanyol közös oktatási, kutatási projektek jó alapot biztosítanak ehhez.

 

Arany Mihály

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • november 12.
  10:00 - 14:00
 • november 12.
  18:00 - 19:30
  Újabb 21. századi, mindannyiunkat érintő és érdeklő téma, újabb kivételes felkészültségű előadó a nagysikerű Pedagógiai esték színpadán - vendégünk Steigervald Krisztián generációkutató, marketing szakember!
  Steigervald Krisztián 1999 óta foglalkozik a generációkkal, szakdolgozatát is ebből írta a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán. Nyolc évig dolgozott vezetőként a piackutatással foglalkozó GfK-ban, majd 2011-ben megalapította saját tanácsadó és piackutató cégét, az Emocionális Marketing Kft-t. A cég az elmúlt 7 évben több mint 100 multinacionális cég sikeres partnere volt.
  Krisztián egyedülálló módon mind a 6 ma élő generációval foglalkozik üzleti szinten is, a cégeknek marketing és HR témában ad tanácsokat, tart intergenerációs tréningeket, fókuszcsoportokat, előadásokat és csapatépítő napot. Kedvenc területe a marketing-kutatás és a marketing-pszichológia új irányú használata és összekapcsolása.
  Krisztián emellett a Lánchíd Rádió marketing szakértője volt, az Üzlet&Pszichológia marketing-témájú szerzője, állandó meghívott előadó a Corvinuson és a pécsi Közgázon, oktató a BKF-en, valamint egyéni coach, okleveles brief-coach, life-coach. Végül és nem utolsósorban: nagyszerű előadó!
  Steigervald Krisztián előadását minden szülő, nagyszülő, pedagógus számára "KÖTELEZŐ" programként javasoljuk, de jó szívvel ajánljuk a fiatalabb generációk képviselőinek figyelmébe is.
 • november 12.
  19:00 - 20:00
  A túlsúly és annak egészségre ártalmas következményei ma már az egész világon fenyegető méreteket öltenek. A szívre, keringésre kifejtett hatások évtizedekig nem okoznak panaszokat, de ha már megjelentek, nagyon nehéz azokat visszafordítani. Milyen egészséget veszélyeztető hatásokkal jár a túlsúly, hogyan lehet a folyamatba beavatkozni? Hogyan, mennyit mozogjunk, ha meg akarjuk előzni a problémát, vagy testsúlyt szeretnénk csökkenteni, mely mozgásformák a legalkalmasabbak erre?
 • november 13. 08:00 - 15. 18:00
 • november 13.
  10:00 - 17:30
  Az SZTE JGYPK Művészeti Intézet Művészetelméleti és Művészetpedagógiai Kutatócsoportjának szervezésében