SZTE Info

Egyetemi tudás vállalati hasznosítás: A Szegedi Tudományegyetem spin-off cégekben is hasznosítja innovációit

A spin-off cégek a felsőoktatási intézményekből kiváló technológia-intenzív vállalkozások, melyek a kutatóhelyek szellemi eredményeinek felhasználására alakulnak. A Szegedi Tudományegyetemmel 2011-ben 7 spin-off cég áll kapcsolatban, melyek számos különböző tudományterületen működnek együtt az egyetemmel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem számára elsődleges célként említhető, hogy olyan kutatás-fejlesztési eredményeket biztosítson, melyek magas tudományos potenciáljuk mellett jól hasznosítható lehetőségeket is jelentenek a gazdasági és üzleti életben egyaránt. Az egyetemen keletkező innováció üzleti hasznosításának egyik sajátos esete, amikor az egyetem a kutatóval (feltalálóval) közösen hasznosító vállalkozást (ún. spin-off vagy spin-out társaságot) hoz létre, melynek révén a kutató (feltaláló) lehetőséget kap, hogy közvetlenül részesülhessen a keletkező üzleti haszonból, az egyetem pedig tulajdonosként vagy szerződésen keresztül szintén részesül az eredményből. A spin-off vállalkozások a felsőoktatási intézményekből kiváló technológia-intenzív társaságok, melyek a kutatóhelyek szellemi eredményeinek felhasználásával alakulnak, azaz „kiperdülnek” az anyaintézményből.

 

A TÁMOP 4.2.1.-08/1-2008-0002 számú „Tudáshasznosulást, tudástranszfert szolgáló eszköz- és feltételrendszer kialakítása, fejlesztése a Szegedi Tudományegyetemen és a Dél-alföldi régióban” című pályázat keretében az Egyetem újabb intézményi szintű fejlesztést tudott végrehajtani a spin-off cégekkel való kapcsolatában. A Szegedi Tudományegyetem spin-off vállalkozásainak tevékenysége rendkívül széles spektrumot foglal magába. Kutatásaik kiterjednek a lézerfizika, a szoftveripar, a biogáz termelési eljárások, a geotermikus energia-felhasználás, és az orvosi alkalmazások területére. 2011-ben a Szegedi Tudományegyetem 7 spin-off vállalkozást tartott számon.

A hivatalos sajtóközlemény innen tölthető le

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. november 13.

IMG_5871

A hazai felsőoktatás zászlóshajója, a Szegedi Tudományegyetem „kapitányi hídján” álló vezetőket sorra bemutatja a Szegedi Egyetem Magazin. Most az SZTE négy rektorhelyettese arról is vall, miként javíthatja tovább pozícióit a legfrissebb Quacquarelli Symonds ranglista szerint Magyarország legjobb egyeteme, a szegedi universitas.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • november 13. 08:00 - 15. 18:00
 • november 13. 13:00 - 15. 13:30
  Az SZTE ÁJTK Magyar Jogtörténeti Tanszéke és az MTA SZAB Jogtudományi Szakbizottsága szervezésében
 • november 14.
  09:00 - 15:00
  Az SZTE JGYPK Művészeti Intézet Művészetelméleti és Művészetpedagógiai Kutatócsoportjának szervezésében
 • november 14.
  09:00 - 15:10
  Nemzetközi konferencia a Europe Direct Szeged, az SZTE Frankofón Egyetemi Központja, a Francia Köztársaság Budapesti Nagykövetsége, a Budapesti Francia Intézet és a Wallonie-Bruxelles International szervezésében
  Részletek: www.ed.u-szeged.hu
 • november 14.
  10:00 - 16:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézete pszichológiatörténeti konferenciát szervez abból az alkalomból, hogy Szegeden 90 éve jött létre Magyarország első tartósan működő egyetemi lélektani intézete Várkonyi Hildebrand Dezső vezetésével. A konferenciára várunk minden érdeklődőt! A konferencia programja megtekinthető a konferencia honlapján, az előadások összefoglalóival: https://www.szegedikonferencia2019.com