Bezár

Hírarchívum

Egyetemi tudás vállalati hasznosítás: A Szegedi Tudományegyetem spin-off cégekben is hasznosítja innovációit

Egyetemi tudás vállalati hasznosítás: A Szegedi Tudományegyetem spin-off cégekben is hasznosítja innovációit

2011. június 16.
1 perc

A spin-off cégek a felsőoktatási intézményekből kiváló technológia-intenzív vállalkozások, melyek a kutatóhelyek szellemi eredményeinek felhasználására alakulnak. A Szegedi Tudományegyetemmel 2011-ben 7 spin-off cég áll kapcsolatban, melyek számos különböző tudományterületen működnek együtt az egyetemmel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem számára elsődleges célként említhető, hogy olyan kutatás-fejlesztési eredményeket biztosítson, melyek magas tudományos potenciáljuk mellett jól hasznosítható lehetőségeket is jelentenek a gazdasági és üzleti életben egyaránt. Az egyetemen keletkező innováció üzleti hasznosításának egyik sajátos esete, amikor az egyetem a kutatóval (feltalálóval) közösen hasznosító vállalkozást (ún. spin-off vagy spin-out társaságot) hoz létre, melynek révén a kutató (feltaláló) lehetőséget kap, hogy közvetlenül részesülhessen a keletkező üzleti haszonból, az egyetem pedig tulajdonosként vagy szerződésen keresztül szintén részesül az eredményből. A spin-off vállalkozások a felsőoktatási intézményekből kiváló technológia-intenzív társaságok, melyek a kutatóhelyek szellemi eredményeinek felhasználásával alakulnak, azaz „kiperdülnek” az anyaintézményből.

 

A TÁMOP 4.2.1.-08/1-2008-0002 számú „Tudáshasznosulást, tudástranszfert szolgáló eszköz- és feltételrendszer kialakítása, fejlesztése a Szegedi Tudományegyetemen és a Dél-alföldi régióban” című pályázat keretében az Egyetem újabb intézményi szintű fejlesztést tudott végrehajtani a spin-off cégekkel való kapcsolatában. A Szegedi Tudományegyetem spin-off vállalkozásainak tevékenysége rendkívül széles spektrumot foglal magába. Kutatásaik kiterjednek a lézerfizika, a szoftveripar, a biogáz termelési eljárások, a geotermikus energia-felhasználás, és az orvosi alkalmazások területére. 2011-ben a Szegedi Tudományegyetem 7 spin-off vállalkozást tartott számon.

A hivatalos sajtóközlemény innen tölthető le

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek