SZTE Info

Egyetemi tudás vállalati hasznosítás: A Szegedi Tudományegyetem spin-off cégekben is hasznosítja innovációit

A spin-off cégek a felsőoktatási intézményekből kiváló technológia-intenzív vállalkozások, melyek a kutatóhelyek szellemi eredményeinek felhasználására alakulnak. A Szegedi Tudományegyetemmel 2011-ben 7 spin-off cég áll kapcsolatban, melyek számos különböző tudományterületen működnek együtt az egyetemmel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem számára elsődleges célként említhető, hogy olyan kutatás-fejlesztési eredményeket biztosítson, melyek magas tudományos potenciáljuk mellett jól hasznosítható lehetőségeket is jelentenek a gazdasági és üzleti életben egyaránt. Az egyetemen keletkező innováció üzleti hasznosításának egyik sajátos esete, amikor az egyetem a kutatóval (feltalálóval) közösen hasznosító vállalkozást (ún. spin-off vagy spin-out társaságot) hoz létre, melynek révén a kutató (feltaláló) lehetőséget kap, hogy közvetlenül részesülhessen a keletkező üzleti haszonból, az egyetem pedig tulajdonosként vagy szerződésen keresztül szintén részesül az eredményből. A spin-off vállalkozások a felsőoktatási intézményekből kiváló technológia-intenzív társaságok, melyek a kutatóhelyek szellemi eredményeinek felhasználásával alakulnak, azaz „kiperdülnek” az anyaintézményből.

 

A TÁMOP 4.2.1.-08/1-2008-0002 számú „Tudáshasznosulást, tudástranszfert szolgáló eszköz- és feltételrendszer kialakítása, fejlesztése a Szegedi Tudományegyetemen és a Dél-alföldi régióban” című pályázat keretében az Egyetem újabb intézményi szintű fejlesztést tudott végrehajtani a spin-off cégekkel való kapcsolatában. A Szegedi Tudományegyetem spin-off vállalkozásainak tevékenysége rendkívül széles spektrumot foglal magába. Kutatásaik kiterjednek a lézerfizika, a szoftveripar, a biogáz termelési eljárások, a geotermikus energia-felhasználás, és az orvosi alkalmazások területére. 2011-ben a Szegedi Tudományegyetem 7 spin-off vállalkozást tartott számon.

A hivatalos sajtóközlemény innen tölthető le

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 18.
  10:00 - 14:00
 • január 18.
  10:00 - 13:00
 • január 19.
  10:00 - 13:00
  A Kar és a gyógyszerészképzés bemutatása, laborlátogatás
 • január 21.
  18:00 - 19:00
  Nyáry Krisztián nem akármilyen témával tér vissza Szegedre a Magyar Kultúra Napjának előestéjén: a Himnusz (talán kevésbé ismert) történetével!
  Jegyárak: kedvezményes 1.600 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.300 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/event/NYARYKRISZTIAN200121 weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • január 22.
  18:00 - 19:00
  Irán – régi nevén Perzsia – mindig befolyásolta múltunkat, és jelenünket is. A több mint 2500 éves kultúra rányomta bélyegét a mai társadalmunkra. A klasszikus európai műveltséggel mindig szoros kapcsolatban élt. Az ősi selyemút révén nem csak árucikkek jutottak hozzánk, hanem az eszmék cseréje is fontos lépés volt. Az iráni és hazánk történelme között – annak ellenére – hogy nagy a távolság, sok közös vonás van. Csodálatos paloták, városok, terek és a régmúlt emlékeiről, és ami a legfontosabb, az ott élő emberekről szeretnék majd beszélni.