Bezár

Hírarchívum

Új vizsgálati szobát kapott az Onkoterápiás Klinika

Új vizsgálati szobát kapott az Onkoterápiás Klinika

2011. január 31.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Onkoterápiás Klinikáján új, az itt folyó vizsgálatok szervezésére és az anyagok tárolására alkalmas „Study Room”-ot alakítottak ki, melyet január 27-én adtak át.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Onkoterápiás Klinika egy nemzetközi, több centrumban folyó, gyógyszeres beavatkozások tesztelését végző kutatásban, illetve a beválasztott betegek utánkövetésében vesz részt, melynek révén jelenleg mintegy huszonötféle vizsgálatot folytatnak. E tevékenység magas színvonalú hátteret igényel a vizsgálatok, a gyógyszer- és adattárolás, valamint a komoly adminisztrációs kényszer miatt, hiszen egy egységes, Nyugat-Európában érvényes elvárásrendszernek kell megfelelni. A most átadott Study Roomba nagy tárolókapacitású bútorok, korszerű informatikai berendezések (telefon, fax, internet, nyomtató, fénymásoló- és számítógép), hűtőszekrények, modern EKG és a vérvizsgálatok elvégzéséhez szükséges centrifuga került a biotechnológiai gyógyszerkészítményekkel foglalkozó Amgen cég jóvoltából.

Az átadáson Thurzó László, a klinika tanszékvezető egyetemi tanára elmondta, az intézmény nagyon régóta vesz részt e nemzetközi gyógyszervizsgálatokban. „Ezek feltételrendszere meglehetősen szigorú, az előírásokat be kell tartani ahhoz, hogy a vizsgálatokat megfelelő módon és körülmények között lehessen elvégezni. Éppen ezért nagyon kellemes hír volt számunkra, amikor az Amgen felajánlotta, hogy egy helyiséget berendez és felszerel úgy, hogy az megfeleljen a nemzetközi gyógyszervizsgálatoknak” – mondta az átadáson. Hozzátette, a remények szerint eredményesen tudják használni majd az átadott vizsgálati szobát, amelynek létrejötte azért is kiemelkedő, mert ilyen jellegű beruházásokra nagyon nehéz befektetőket találni.

Az Amgen cég biotechnológiai gyógyszerkészítmények kutatásával, fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával foglalkozik immár harminc éve, 2004 óta Magyarországon is. Érdeklődésük középpontjában öt hatástani terület áll, az onkológia, a hematológia, az anyagcsere-rendellenességek, a gyulladásos megbetegedések, valamint a neurológia. „A kutatási projekteket világviszonylatban több száz klinikai vizsgálat keretében műveljük, melyek közül harmincöt jelen pillanatban Magyarországon is folyamatban van, mintegy kétszáz centrum részvételével” – mondta Balázs Mihály, az Amgen cég az átadáson jelen lévő képviselője. „Ezek közül választottuk ki azt a tizenöt helyszínt, ahol egy közel ötszázezer amerikai dolláros beruházás keretében vizsgálati szobákat alakítottunk ki. Nem titok, hogy a kiválasztás szempontjai között elsődleges volt a nagyon magas szintű szakmai felkészültség, valamint az ehhez kapcsolódó minőségi, precíz és igényes munkavégzés. Éppen ezért az Amgen hosszú távon kíván együttműködni ezekkel a centrumokkal” – tette hozzá. Céljuk a Study Room kialakításával az, hogy ezzel is megkönnyítsék a vizsgálatok lefolytatását és az azt végző szakemberek munkáját.

Az új helyiségben a tesztelésben részt vevőket egyenként fogadják, hogy a szükséges eljárásokat elvégezzék. Naponta négy-öt beteggel foglalkoznak, akik beosztás szerint kerülnek sorra. Thurzó professzor elmondta, ennél nagyobb kapacitásra nincs szükség, hiszen e szobában nem ellátás folyik, hanem az előzetes vizsgálatokra vagy a nyomon követéshez szükséges mérésekre kerül sor. A gyógyszervizsgálatokba centrumonként nyolc-tíz beteget vonnak be, hiszen a nemzetközi hálózat miatt világszerte harminc-negyven intézmény végez egy időben hasonló teszteléseket. A jelenleg a klinikán folyó tíz onkológiai gyógyszervizsgálat a közeljövőben további öt-hattal bővül.

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek