SZTE Info

Új vizsgálati szobát kapott az Onkoterápiás Klinika

A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Onkoterápiás Klinikáján új, az itt folyó vizsgálatok szervezésére és az anyagok tárolására alkalmas „Study Room”-ot alakítottak ki, melyet január 27-én adtak át.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Onkoterápiás Klinika egy nemzetközi, több centrumban folyó, gyógyszeres beavatkozások tesztelését végző kutatásban, illetve a beválasztott betegek utánkövetésében vesz részt, melynek révén jelenleg mintegy huszonötféle vizsgálatot folytatnak. E tevékenység magas színvonalú hátteret igényel a vizsgálatok, a gyógyszer- és adattárolás, valamint a komoly adminisztrációs kényszer miatt, hiszen egy egységes, Nyugat-Európában érvényes elvárásrendszernek kell megfelelni. A most átadott Study Roomba nagy tárolókapacitású bútorok, korszerű informatikai berendezések (telefon, fax, internet, nyomtató, fénymásoló- és számítógép), hűtőszekrények, modern EKG és a vérvizsgálatok elvégzéséhez szükséges centrifuga került a biotechnológiai gyógyszerkészítményekkel foglalkozó Amgen cég jóvoltából.

Az átadáson Thurzó László, a klinika tanszékvezető egyetemi tanára elmondta, az intézmény nagyon régóta vesz részt e nemzetközi gyógyszervizsgálatokban. „Ezek feltételrendszere meglehetősen szigorú, az előírásokat be kell tartani ahhoz, hogy a vizsgálatokat megfelelő módon és körülmények között lehessen elvégezni. Éppen ezért nagyon kellemes hír volt számunkra, amikor az Amgen felajánlotta, hogy egy helyiséget berendez és felszerel úgy, hogy az megfeleljen a nemzetközi gyógyszervizsgálatoknak” – mondta az átadáson. Hozzátette, a remények szerint eredményesen tudják használni majd az átadott vizsgálati szobát, amelynek létrejötte azért is kiemelkedő, mert ilyen jellegű beruházásokra nagyon nehéz befektetőket találni.

Az Amgen cég biotechnológiai gyógyszerkészítmények kutatásával, fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával foglalkozik immár harminc éve, 2004 óta Magyarországon is. Érdeklődésük középpontjában öt hatástani terület áll, az onkológia, a hematológia, az anyagcsere-rendellenességek, a gyulladásos megbetegedések, valamint a neurológia. „A kutatási projekteket világviszonylatban több száz klinikai vizsgálat keretében műveljük, melyek közül harmincöt jelen pillanatban Magyarországon is folyamatban van, mintegy kétszáz centrum részvételével” – mondta Balázs Mihály, az Amgen cég az átadáson jelen lévő képviselője. „Ezek közül választottuk ki azt a tizenöt helyszínt, ahol egy közel ötszázezer amerikai dolláros beruházás keretében vizsgálati szobákat alakítottunk ki. Nem titok, hogy a kiválasztás szempontjai között elsődleges volt a nagyon magas szintű szakmai felkészültség, valamint az ehhez kapcsolódó minőségi, precíz és igényes munkavégzés. Éppen ezért az Amgen hosszú távon kíván együttműködni ezekkel a centrumokkal” – tette hozzá. Céljuk a Study Room kialakításával az, hogy ezzel is megkönnyítsék a vizsgálatok lefolytatását és az azt végző szakemberek munkáját.

Az új helyiségben a tesztelésben részt vevőket egyenként fogadják, hogy a szükséges eljárásokat elvégezzék. Naponta négy-öt beteggel foglalkoznak, akik beosztás szerint kerülnek sorra. Thurzó professzor elmondta, ennél nagyobb kapacitásra nincs szükség, hiszen e szobában nem ellátás folyik, hanem az előzetes vizsgálatokra vagy a nyomon követéshez szükséges mérésekre kerül sor. A gyógyszervizsgálatokba centrumonként nyolc-tíz beteget vonnak be, hiszen a nemzetközi hálózat miatt világszerte harminc-negyven intézmény végez egy időben hasonló teszteléseket. A jelenleg a klinikán folyó tíz onkológiai gyógyszervizsgálat a közeljövőben további öt-hattal bővül.

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében