SZTE Info

Az információs társadalom kutatása Szegeden

Február 3.-án rendezték meg a Kutatóegyetemi Kiválósági Központ 5. alprogramjának műhelykonferenciáját

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A TÁMOP 4.2.1/B pályázat elnyerését követőn 2012. közepéig 3 milliárdos kutatási program valósul meg a Szegedi Tudományegyetemen, amelynek nem egészen hatodát, közel félmilliárd forintot az információs társadalom legkülönfélébb területeinek elmélyült feldolgozására vállalkozó műhelyek fogják felhasználni.

Négy kar (a Természettudományi és Informatikai, az Állam-és Jogtudományi, a Bölcsészettudományi és a Gazdaságtudományi) több mint száz oktatójának és kutatójának összehangolt tevékenysége nyomán szakkönyvek és tanulmányok sora születik, tíznél több szakmai konferencia rendezése valósul majd meg, külföldi konferencia-részvételek válnak lehetővé, átfogó digitalizációs program indul, tudományos adatbázisok lesznek elérhetővé, erősödik a kutatási infrastruktúra. A program talán legfontosabb eleme mégis a fiatal kutatók, pre-és poszt-doktorok tömeges alkalmazása, ill. az a számos hallgatói megbízás, amellyel a kutatói utánpótlás az egyetemen tartható. A program eddig 36 álláshelyet (ebből 19 doktori hallgatóét) hozott létre, és 27 kereset-kiegészítéses szerződéssel biztosít jobb feltételeket a szakmai munkához.

A kutatások egy része az információs társadalom technológiai kérdéseihez kapcsolódik (Számítógépes képfeldolgozás és diszkrét tomográfia, Számítógépes algoritmusok fejlesztése és elemzése, Hálózati optimalizálás, Nyílt forrású szoftverfejlesztés, Új irányok az automaták elméletében és felhasználásukban, Matematikai kompetenciafejlesztés) , másik csoportjuk a nagy múltra visszatekintő és mindinkább felértékelődő nyelv-és kultúrakutatások mellett a vizualitás, a társadalmi változások természetének megértését célozza, s végül a stratégiai és (regionális) versenyképességi szempontból kiemelt fontosságú jogi, gazdasági, tervezési és innovációs kutatások fognak előbbre vinni az állam szerepének, a gazdasági válság utáni világnak és a lokális fejlesztésekben rejlő esélyeknek a megismerése és megértése felé.

A műhelykonferencián 7 plenáris és 40 szekció-előadás hangzott el, melyeknek absztraktjai és diái megtekinthetők az alábbi honlapon: http://otodikalprogram.huminf.u-szeged.hu/ A honlapra folyamatosan kerülnek fel az alprogram publikációi, eredményei.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.