SZTE Info

Együttműködést kötött az SZTE és a Toledoi Egyetem Fizioterápiás Intézete

Az elmúlt években egy együttműködési kapcsolat alakult ki a Toledoi Egyetem Fizioterápiás Intézete és a Szegedi Tudományegyetem között, hogy előkészítse és kialakítsa a gyógytornász hallgatók két intézmény közti mobilitásának lehetőségeit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Erre a megegyezésre alapozva indult el két évvel ezelőtt egy kezdeményezés, hogy a Fulbright Ösztöndíj Program keretén belül intézményünkben fogadhassuk 2011. februártól 5 hónapon át Dr. Andrew Meszarost a Toledoi Egyetem Fizioterápiás Intézetének volt, az Orvos Kar Idegtudományi Részlegének jelenlegi munkatársát. A Karunkon töltött szemeszter során féléves kurzust tart „Advances in Neuromuscular Physiology” címmel illetve részt vesz a Kar Fizioterápiás tanszékének kutatásaiban, a már folyamatban lévő PhD munkák konzultálásában és az egyes tárgyak tananyagtartalmának fejlesztésében.Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.