SZTE Info

Újjászületik az Universitas Szimfonikus Zenekar

Az Universitas Szimfonikus Zenekart Gyimóthi Zoltán és Ambrus Gergely hívta ismét életre 2005-ben. Azóta nagy sikerrel koncertezik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) együtteseként: Gyüdi Sándor alapító karmester munkáját viszik tovább, együttműködnek a Szegedi Egyetemi Színházzal (SZESZ), sőt, olykor Indiana Jones-t is megidézik. A zenekar folyamatosan újjászületik: új tagokat vár. A tervekről Gyimóthi Zoltán karmester beszélt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– 2005-ben indította újra az Universitas Szimfonikus Zenekart. Mi motiválta?

– Gyerekkorom óta, amióta zenét tanultam, szerettem volna szimfonikus zenekarban játszani. Ám Szegeden nem volt lehetőségem amatőr csapathoz csatlakozni. Az egyetemen 1992-es kezdettel működött egyetemi szimfonikus zenekar, ezért arra gondoltam: újjá kellene alakítani. Kíváncsi voltam, van-e érdeklődés egy ilyen kezdeményezésre.

 

– Gyüdi Sándor irányította a kilencvenes években a zenekart, az ő munkáját viszik tovább. Hogyan kapcsolódnak hozzá, a Liszt Ferenc-díjas karmesterhez, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójához, a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezető karmestere és művészeti vezetőjéhez, a Vaszy Viktor Kórus vezető karnagyához?

– Vannak olyan tagjaink most is, akik a régi zenekarban is játszottak. Az újjáalakuló koncertünkön Gyüdi Sándort kértük föl, hogy mondjon ünnepi beszédet, így a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatala dísztermében ő nyitotta meg a zenekar életének új korszakát.

 Universitas Szmfonikus Zenekar


– Egyesületként működik az Universitas Szimfonikus Zenekar. Hogyan kötődik a Szegedi Tudományegyetemhez?

– Öntevékeny csoportként bejegyezve kapcsolódunk a szegedi egyetemhez. Az SZTE Kulturális Irodája támogat minket erkölcsileg, és anyagilag is, így rendezhetünk koncerteket.

 

– Egyetemi csapatként gyakran cserélődnek a tagok. Hogyan születik újjá a zenekar, hogy az újabb és újabb váltás ne menjen a minőség rovására?

– Mindig csodáltam a Szegedi Egyetemi Énekkart: törzstagságuk nagy része félévente cserélődik; a mi zenekarunk ilyen formában nem tudna működni. Nálunk is jönnek új tagok, de egy nagyjából harminc zenészből álló magra lehet hosszú távon építeni. Ők Szegeden maradnak és itt sikerül állást találniuk, így részt vehetnek továbbra is a zenekar munkájában. Az állandó vándorlást ezért túl tudjuk élni.

 

– A honlapján az „amatőr” jelzőt viseli a zenekar. Mit jelent ez?

– A tagok nagy részének nem hivatása a zene, nem ebből diplomázott, de hobbi szinten zenél nálunk. Sokan vannak közülünk olyanok, akik azért más együttesekben is játszanak.

 

– Szimfonikus zenekar lévén az együttes klasszikus zenét játszik, ám a repertoárba bekerültek az Indiana Jones-filmek és a Rózsaszín Párduc dalai is.

– Nyitni kell mindig a közönség felé. Ezért döntöttünk úgy az elmúlt években, hogy repertoárra tűzünk olyan filmzenéket, amelyek talán a fiatalság körében népszerűbbek.

 

– A koncertezés mellett együttműködtök a Szegedi Egyetemi Színházzal (SZESZ) is.

– A SZESZ-szel egy éve kezdődött kapcsolat, pedig lassan egy évtizede működik ez a csoport. Elmentem az egyik előadást megnézni, és annyira megtetszett, amit ott láttam, hogy beszéltem az együttes vezetőjével, és arra jutottunk: alkosson valamit a két együttes közösen is. Ebből lett a Két bors ökröcske című zenés mesejáték, amit 2011-ben több mint ezer gyermek látott már.

 

– Mozgalmasan telt az ősz. Milyen tervekkel kezdi az új évet a szimfonikus zenekar?

– Három koncertet adtunk novemberben, most pihenő időszak következik. Tavasszal szeretnénk az egyetemi színházzal műsoron tartani a Két bors ökröcskét, május környékén pedig – szokás szerint – újabb koncerttel készülünk, ahol Ravel, Bizet és Dvorák műveiből válogatunk.


A szegedi Universitas Szimfonikus Zenekar vonós hangszeresek jelentkezését várja az együttesbe. Jelentkezni a csatlakozom@szimfonikusok.hu e-mail címen lehet. További információ a zenekar honlapján olvasható.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében