SZTE Info

Új klub alakult: egymástól is tanulnak a Bolyai-díjasok

Pénteken bejelentették a Bolyai-ösztöndíjasok szegedi klubjának létrehozását a Szegedi Akadémia Bizottság (SZAB) székházában tartott konferencián, melyen a szegedi egyetemen zajló Információs Társadalom projekt jogi alprogramjának szakemberei, valamint az MTA Bolyai-ösztöndíjas szegedi kutatói tartottak előadásokat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az első lépés – így jellemezte a tudományos tanácskozást Görög Márta, az SZTE ÁJTK docense, MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjas, a Bolyai-klub ötletgazdája. Az MTA SZAB Bolyai Klub kezdeményezés célja, hogy a Szegedi Akadémiai Bizottságának (SZAB) illetékességi területén tevékenykedő Bolyai-ösztöndíjas kutatók kapcsolataikat egy szellemi műhely létrehozásával szorosabbá fűzhessék. A műhely klubszerű működésével elősegítené a tagok, valamint vendégeik tudományos, közéleti, intellektuális összetartozását, folytatva ezzel az országos hatáskörű Bolyai-klub által megkezdett hagyományt.

bolyai_osztondij
Fotó: Gémes Sándor
A Bolyai-ösztöndíjasok a legkülönfélébb kutatási területeken fejtik ki tevékenységüket, melyek tematikája olykor kapcsolódhat is egymáshoz, máskor csupán ihletet nyújtanak a másik számára – fogalmazott Görög Márta. Hozzátette: kollegiális, szakmai, tudományos műhely létrehozása lebegett a szemük előtt, ami nem pusztán a jelenlegi Bolyai-díjasoknak biztosítja a tudományterületek egymásra hatásának lehetőségét, hanem a jövő ösztöndíjasainak is, doktoranduszhallgatóknak is lehetőségük lesz csatlakozni ehhez a tudományos műhelyhez.

A klub hagyományos funkciói mellett kulturális, közéleti-társadalmi összejöveteleknek is teret ad majd. „A hangsúly azon van, hogy tanuljunk egymástól, ahogy Szabó Gábor rektor, a Bolyai-díj Alapítvány Kuratóriumának elnöke előadásában fogalmazott, lehet beszélni a kollektív intellektusról, kollektív szándékról – bízunk benne, hogy ez a kollektív tudás a kutatóegyetemi pályázat keretében is összpontosul” – összegzett Görög Márta.

„Több mint fél évvel ezelőtt merült fel a Bolyai-klub létrehozásának igénye, amikor az Állam- és Jogtudományi Karon indult TÁMOP-pályázat kapcsán Görög Márta tanárnő megkeresett, hogy a Szegedi Akadémiai Bizottság támogatná-e ezt a kezdeményezést. Természetesen nagy örömmel álltunk mellé egyrészt azért, mert Magyarországon a legmagasabb és legelismertebb kutatói ösztöndíjról van szó, másrészt Szegeden a Bolyai név különösen sokat jelent" – nyilatkozta Dékány Imre, a SZAB elnöke. Az akadémikus hozzátette: nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy a SZAB keretein belül hozhatták létre a Bolyai-klubot, melynek tevékenységében számos tudományterület együttműködését, a multidiszciplináris információcserét is tetten érhetik majd.

A Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriuma a kiemelkedő kutatás-fejlesztési teljesítmény ösztönzésére és elismerésére adományozza a díjat. A Bolyai János Kutatási Ösztöndíjban részesülők közül számosan az MTA SZAB hatásköri területéhez tartozó kutató intézményben fejtik ki tevékenységüket (2006 és 2010 között a Szegedi Tudományegyetem összesen 75 fő ösztöndíjast adott). Sokan közülük több alkalommal is elnyerték az ösztöndíjat.

Az Információs Társadalom jogi alprogram keretében, az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának szervezésében megrendezett tudományos tanácskozáson Perczel András akadémikus, a 2011. év Bolyai-díjasa is előadást tartott. A jogi mellett élet-, természet- és társadalomtudományi témában zajló szekcióelőadásokon az érdeklődők az információs társadalom ihlette diskurzusokból kaphattak ízelítőt.

 

SZEGY

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.