SZTE Info

SZTE-s kitüntetéseső és Sófi-különdíjak

A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája hagyományos versenyeinek díjátadó ünnepségét rendezték meg 2011. december 14-én. Átadták az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány idei különdíjait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ünneppé emeli a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Kulturális Irodája a szép hagyományokat ápoló zenei és előadóművészi versenyei, illetve irodalmi pályázatai díjkiosztóját is. A mostani gálán karácsonyi hangversenyt adott a fennállásának 85. évét idén tavasszal ünnepelő Szegedi Egyetemi Énekkar – Száz Krisztina és Kohlmann Péter vezényletével.

– A kultúra hatalmas egész, melynek csak egy részét képezi a tudomány – a többi szegmensét is művelni kell, ezzel is hozzájárulva a teljességhez – fogalmazott a díjakat átadó Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese.

hallgatoi_dij
Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese adta át a hallgatói díjakat. Az egyetemei Kulturális iroda rendezvényén a Szegedi Egyetemi Énekkar adott műsort. Fotó: Gémes Sándor

A Sófi Alapítvány elismeréseit – a rektorhelyettessel együtt – Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezető Liszt Ferenc-díjas karmestere és művészeti vezetője adta át. A Szegedi Nemzeti Színház évek óta kedvezményes színházjegyekkel támogatja az SZTE Tehetségpont hallgatóit. – Pályám révén én is hivatásos tehetséggondozó lettem, hiszen a karmester az a muzsikus, aki egyetlen hangot sem tud hozzáadni az előadáshoz, így az ő úgynevezett művészete mások tehetsége által jön létre – fogalmazott Gyüdi Sándor. A főigazgató az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi-alapítványról szólva elmondta, azt értékeli rendkívül nagyra, hogy a díjazottak ölébe nem úgy pottyan a támogatás, mintha szerencsejátékon nyerték volna, hanem személyes módon, a hallgatók a törődést, a pályakövetést valóban megtapasztalhatják a pályázat után is.

Különdíjban részesült Náfrádi Lilla pszichológia, Benedek Noémi Mária klasszika-filológia, Baranyai Tamás orvos, Czeglédi Eszter vegyész, valamint Lukács Zsófia vegyész és kémiatanár szakos hallgató. Kiemelt kuratóriumi dicséretben részesült Szakács Nóra matematikushallgató.

 

Költők, muzsikusok, sportolók

Az egyetemi vers- és prózamondó verseny győztese Szabó Dorottya (ÁOK I. általános orvos), a második díjat Zsiga Zsolt (BTK I. történelem), a harmadik helyet pedig Somogyi Anikó (TTIK II. matematika) nyerte el. Ballai Nikolett (BTK I. magyar) jutalomban részesült. Az egyetemi zenei versenyen három kategóriában osztott díjat a zsűri. Komolyzenében első lett Papp Viola Zsuzsanna (oboa, ÁOK I.), második Fazekas Flóra Franciska (fuvola, TTIK IV. környezetmérnök), harmadik Nagyapáti Noémi (magánének, BTK Anglisztika MA II.). Jutalomban részesült Szirányi Gyula Dávid orgona (TTIK gazdaságinformatika V.). Népzene kategóriában első helyen végzett Kopasz Zsófia (népdalénekes, JGYPK I. óvodapedagógus), valamint Jankov Gyöngyvér. Másodikként Kiss-Iván Ágnes (népdalénekes, BTK Némettanári MA I.), harmadik helyen pedig Szűcs Szilárd (furulya, ÁOK IV.) és Szűcs Bálint (koboz, ÁJTK jogász I.) végzett. A dzessz, musical és sanzon kategóriában Patkós Ibolya (énekes, MK élelmiszermérnök IV.) bizonyult a legjobbnak, másodiknak a Szívtipró Timi Trió, Balogh Gyula (gitár, ének, BTK magyar II.) és Prekop Győző (szájharmonika, GTK kereskedelmi marketing III.) futott be. Harmadik lett Bartal Márta (dzsesszének, GTK regionális és környezeti gazdaságtan MA I.)

Az „Én írok levelet magának…” szerelmeslevél-pályázat első helyezettje Juhász Erika (TTIK biológia I.), második Neller Vivien (FOK fogorvos II.), harmadik Tóth Tünde (BTK magyar MA II.). A „Nyári napnak alkonyulatánál / megállék a kanyargó Tiszánál…” címmel meghirdetett verspályázat első díját Hajnal Zsolt (BTK magyar I.), másodikat Juhász Erika (TTIK biológia I.), harmadikat pedig Garaczi Zoltán (BTK történelem III. magyar II.) vehette át.

 

Kihirdették az SZTE „Jó Tanuló – jó sportoló” pályázat 2011 eredményeit is, a következő eredmények születtek:

Nők

III. hely: Árkosy Lilla (ÁJTK III. jogász), vízilabda

II. hely: Dalmády Szandra (ÁOK I. PhD általános orvos), vízilabda

I. hely: Balázs Andrea (MK, II. műszaki menedzser), fallabda

Férfiak

III. hely: Riesz Tamás (ÁOK II. általános orvos), torna, vívás.

II. hely: Vida György (TTIK I. MA geográfus), társastánc/tánccsoport

I. hely: Boross Gábor (TTIK III. PhD biológus), ultimate frisbee

 

Rektori oklevélben részesült a 2011-es nyári Universiaden nyújtottak kiemelkedő sportteljesítményükért: Márton Anita (JGYPK gyógypedagógia, a Békéscsabai Atlétikai Klub válogatott atlétája), Baksa László (JGYPK, rekreáció-egészségfejlesztés, a Szeged Beton válogatott vízilabdázója), Török Béla (ÁJTK joghallgató, a Szeged Beton válogatott vízilabdázója), valamint Nagy Péter (ÁJTK joghallgató, a Szegedi Lelkesedés SE válogatott súlyemelője).

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében