SZTE Info

Papp György tűzzománcai és grafikái

A Szegedi Egyetemi Kiadó Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadója gondozásában jelent meg a Papp György tűzzománcai és grafikái című képzőművészeti album.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegeden élő, békéscsabai születésű képzőművész, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rajz- Művészettörténeti Tanszéke magister emeritus főiskolai tanára munkásságát reprezentáló, gazdagon illusztrált kötetet 2011. december 8-án 17 órakor mutatják be a Móra Ferenc Múzeum dísztermében. A művész programja az ősi kultúrák, a folklór tradícióinak átörökítése a korszerű vizuális művészetbe. Következetesen egyéni formanyelvét a népművészeti hagyományok, és az egyetemes képzőművészet eszköztárának sajátos szintézise jellemzi. Az alkotóval és az őt a kötetben írásokkal köszöntő szerzőkkel Sándor János Jászai-díjas, Érdemes művész rendező, színháztörténész beszélget. Papp György műveit a kötetben méltatja: Bánki Vera, ifj. Gyergyádesz László, Ibos Éva, Jámborné Balog Tünde, Nagy Imre, Nátyi Róbert, Pacsika Emília, Simai Mihály, Szekeres Ferenc, Tandi Lajos, Tóth Attila.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. augusztus 31.

Desktop8-001

Jászay Tamás életében meghatározó szerepe van a színháznak. A 30. THEALTER-en művészeti tanácsadóként segítette a fesztivált, emellett a blog jr. szerkesztője és a fesztivál szakmai beszélgetéseinek egyik moderátora. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék adjunktusát kérdeztük a színházhoz fűződő viszonyáról és a kritikaírásról is.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.