SZTE Info

MTA doktorok: 84 új közül 7 szegedi

2011-ben nyolcvannégyen részesültek hazánk legrangosabb tudományos elismerésében, az MTA doktora címben, közülük hét a szegedi egyetem kutatója.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A felsőoktatási törvény nem írja elő az egyetemi tanári kinevezések során az MTA doktori cím meglétét, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a jelentős tudományos műhelyeket működtető egyetemek megkövetelik ezt a fokozatot.

Az MTA új doktorai 2011-ben a Szegedi Tudományegyetemről: a matematikai tudomány területéről Dombi József (SZTE Informatikai Tanszékcsoport); kémiai tudományban Forró Enikő (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet), és Kónya Zoltán (SZTE TTIK Alkalmazott és Környezeti Kémia Tanszék); orvostudományban Hegyi Péter (SZTE ÁOK I. Belgyógyászati Klinika), valamint Nógrádi Antal (SZTE ÁOK Szemészeti Klinika); történettudományban Tomka Béla SZTE BTK Történeti Intézet); földrajztudományban Unger János György (SZTE TTIK Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék).

A Magyar Tudományos Akadémia doktorainak száma immár 2745-re nőtt.

– Az MTA doktora cím a hazai tudományos élet legmagasabb tudományos fokozata, amelyet egy hosszú és alapos, a kiválóságot szem előtt tartó eljárás során szereznek meg a legkiválóbb kutatók – mondta 2011. november 29-én, a doktori oklevelek átadásakor köszöntőjében Pálinkás József. Az MTA elnöke hangsúlyozta, hogy a doktori eljárás folyamata értéket képvisel, és egyúttal példamutató képet ad az ország tudományos közösségéről. Az – mta.hu szerint azt is hozzátette: a doktori cím a tehetséget, a szorgalmat és a munkát ismeri el. A címmel viszont felelősség is jár, hiszen a ma kitüntetett kutatók a magyar tudományos közélet meghatározó szereplőivé válnak, részt kell venniük a leendő doktorok elbírálásában, értékelésében, és töretlen lendülettel kell folytatniuk a tudományos munkájukat.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. augusztus 31.

Desktop8-001

Jászay Tamás életében meghatározó szerepe van a színháznak. A 30. THEALTER-en művészeti tanácsadóként segítette a fesztivált, emellett a blog jr. szerkesztője és a fesztivál szakmai beszélgetéseinek egyik moderátora. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék adjunktusát kérdeztük a színházhoz fűződő viszonyáról és a kritikaírásról is.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.