SZTE Info

Egy nap egyetem középiskolásoknak – EHÖK Junior Program

Több mint nyolcvan gimnazista látogatott a Szegedi Tudományegyetemre. Az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat pályaválasztást segítő Junior Programjában a diákok megtapasztalhatták, hogy milyen a hallgatói élet egy napja.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Junior Program különlegessége, hogy a továbbtanulás előtt álló középiskolások személyre szabott tájékoztatást kaphatnak az őket érdeklő bármely egyetemi képzésről. A rendezvény-sorozatot az EHÖK Tanulmányi Tanácsadó Szolgálata szervezi.

Junior_programA 2011-2012. évi tanév második ilyen napján, 2011. december 7-én egyetemista mentorok mutatták be a gimnazistáknak Szeged városát és a legfontosabb egyetemi épületeket, közben általános információkkal látták el a diákokat az hallgatói élettel kapcsolatban. Majd a Tanulmányi és Információs Központ épületénél gyülekezett a csoport. Innen a résztvevők kisebb csapatokban indultak tovább az érdeklődésüknek megfelelő karokra. A cél, hogy a tanulók személyes élményeket szerezzenek arról a képzésről, amelyre a jövőben jelentkezni szeretnének. Valamint az is cél, hogy kötetlenül beszélgethessenek olyan – korban hozzájuk közel álló – hallgatókkal, akik az őket érdeklő karon tanulnak. Ennek megfelelően szakos előadásokat hallgathattak meg, a kortárs kísérők pedig a hallgatói közéletről, a szak sajátosságairól osztották meg tapasztalataikat a diákokkal. „A programot úgy szerveztük, hogy bármely képzés iránt érdeklődő középiskolást tudjunk fogadni, ez az SZTE-n több mint 150 szakot jelent. A kortárs mentorok kiválasztásában a kari hallgatói önkormányzatok segítenek.” – mondta Huszka Annamária, a Junior Program szervezője.

A pályaválasztási tanácsadás ezen újszerűbb megközelítése a korábban az SZTE Természettudományi és Informatikai Karán működő, „Legyél Te is egyetemista” program újragondolásával, bővítésével jött létre és működik már 2009. óta, mindeddig pozitív visszajelzésekkel.

A középiskolások egyénileg vagy akár egész osztályokkal, csoportosan is jelentkezhetnek a Junior Programra a sztejunior@ehok.u-szeged.hu email címen, vagy érdeklődhetnek az EHÖK Tanulmányi Tanácsadó Szolgálatánál a 62/54-6686 számú telefonon.


Borbola Terézia

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. augusztus 31.

Desktop8-001

Jászay Tamás életében meghatározó szerepe van a színháznak. A 30. THEALTER-en művészeti tanácsadóként segítette a fesztivált, emellett a blog jr. szerkesztője és a fesztivál szakmai beszélgetéseinek egyik moderátora. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék adjunktusát kérdeztük a színházhoz fűződő viszonyáról és a kritikaírásról is.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.