Bezár

Hírarchívum

Távcsöves bemutató az égbolt szépségeiről - A csillag(ász)oké lesz a Dóm tér

Távcsöves bemutató az égbolt szépségeiről - A csillag(ász)oké lesz a Dóm tér

2011. április 29.
2 perc

Távcsöves bemutatást tartanak az égbolt szépségeiről a sötétségbe boruló Dóm téren a szegedi csillagászok május 7-én.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Idén május 7-én tartják világszerte a Csillagászat Napját. Ezen a napon a világ amatőr- és szakcsillagászai távcsöves bemutatók keretében ismertetik meg a közönséggel az égbolt szépségeit, közben rögtönzött előadásokat tartanak. A távcsöveket hozzák el az emberekhez -- tereken, áruházak parkolóiban, lakótelepeken, utcasarkokon stb. állítják fel műszereiket. Ez az ún. "járdacsillagászat", ami hazánkban 2009-ben, a Csillagászat Nemzetközi Éve alkalmából honosodott meg, és országszerte igen nagy érdeklődést váltott ki.

A Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) Szegedi Helyi Csoportja május 7-éről 8-ára (szombatról vasárnapra) virradó éjjelen kapcsolódik a nemzetközi rendezvénysorozathoz, s ennek keretében távcsöves bemutatást tartanak a szegedi Dóm téren 5-6 távcsővel. A bemutatást lelkes amatőrök mellett a Szegedi Tudományegyetem csillagászhallgatói, szakcsillagászai végzik, így az esemény szakmai színvonala garantált. Az esemény késő délután kezdődik a Nap távcsöves bemutatásával, majd napnyugta után egészen reggelig a csillagos ég objektumaival folytatódna. Borult idő esetére is készülnek programokkal, a rendezvény csak eső esetén marad el.

A rendezvény kedvéért erre az éjszakára a Dóm tér sötétségbe borul, lekapcsolják a Fogadalmi templom díszkivilágítását, ill. a tér közvilágításának egy részét is. Ez azért szükséges, mert a város erős fényei elnyomják az égi objektumok halvány fényét, így lehetetlenné válna a bemutató.


További információk: Garami Ádám György (az MCSE Szegedi Helyi Csoportjának vezetője), garamiad@gmail.com, 06-70-389-0645


Kérjük a sajtó munkatársait, hogy, előzetesen tájékoztassák a programról a szegedi polgárokat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek