SZTE Info

hallgatok_kopad_2

Az SZTE a második legjobb networkegyetem

A Szegedi Tudományegyetem az ország második legjobb networkegyeteme a Budapesti Corvinus után, a Műegyetemmel holtversenyben, vagyis a vidéki egyetemek közül a szegedin a legjobbak a nemzetközi ösztöndíj-lehetőségek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Moha Belépő című kiadványa -- mely a SZTE Jegyzetboltjában is megvásárolható -- Magyarországon először vizsgálja, melyik felsőoktatási intézmény kínálja a legtöbb és leginkább sokszínű nemzetközi ösztöndíj- és szakmaigyakorlat-lehetőséget a hallgatók számára. A kutatás a nagy hallgatói tanulmányi mobilitásprogramok, szakmai gyakorlatok és ösztöndíjalapok 2009/10-es tanévre vonatkozó adataiból indult ki, a kiutazók létszámából következtetve annak jelentőségére intézményen belül. A szakmai gyakorlatok – munkaerő-piaci jelentőségük miatt – ugyanakkora súllyal szerepeltek a rangsor kritériumai között, mint a tanulmányi ösztöndíjak.

A Budapesti Corvinus Egyetem első helyezése a gyakorlatias képzésében rejlik. Ugyanakkor a vidéki egyetemek éllovasáról, a Szegedi Tudományegyetemről körülbelül ugyanannyi hallgató jut ki az USA-ba, mint a BME-ről a Magyar–Amerikai Vállalkozási Ösztöndíj Alapnak köszönhetően. Ráadásul az Erasmus ia SZTE-n igazi tömegösztöndíj, amit az intézmény további kiegészítő forrásokkal támogat. A Corvinus, a SZTE és a BME szakmai gyakorlat szempontjából előnyösebb, míg az ELTE-nek a legszerteágazóbbak a nemzetközi kapcsolatai – derül ki a Moha összeállításából. (www.mohaonline.hu)

Az ERASMUS programon belül a Szegedi Tudományegyetem hallgatói a 699 kétoldalú szerződés alapján, 30 ország 266 városában, 380 partneregyetem által kínált, az összesen 8 618 ösztöndíjas hónapot kitevő ERASMUS ösztöndíjas lehetőségek közül választhatnak. Az ösztöndíjas lehetőségek a Szegedi Tudományegyetem oktatott minden tudományterületre kiterjednek. A 2009/2010. tanévben összesen 343 hallgató utazott ki ERASMUS ösztöndíjjal külföldre, közülük 283 részképzésben, 60 fő szakmai gyakorlaton vett részt.

A Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Mobilitási Alapot hozott létre a hallgatók külföldi tanulmányainak és szakmai gyakorlatainak kiegészítő támogatására. Minden ERASMUS ösztöndíjas az uniós ösztöndíján felül központilag, automatikusan egyetemi kiegészítő támogatásban részesül, míg a Hallgatói Mobilitási Alap kari kiegészítő támogatásra az egyes karokon, egyénileg is pályázhatnak a külföldi (ERASMUS-os vagy egyéb) ösztöndíjat elnyert hallgatóink.

A SZTE oktatóinak nemzetközi aktivitása európai szinten is kiemelkedő, a fenti tanévben csak az ERASMUS program keretében 188 oktató tartott órákat és előadásokat a program támogatásával, míg a nem oktatói, adminisztratív mobilitás keretében 17 munkatárs járt tanulmányúton a partnereknél.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. augusztus 31.

Desktop8-001

Jászay Tamás életében meghatározó szerepe van a színháznak. A 30. THEALTER-en művészeti tanácsadóként segítette a fesztivált, emellett a blog jr. szerkesztője és a fesztivál szakmai beszélgetéseinek egyik moderátora. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék adjunktusát kérdeztük a színházhoz fűződő viszonyáról és a kritikaírásról is.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.