SZTE Info

hallgatok_kopad_2

Az SZTE a második legjobb networkegyetem

A Szegedi Tudományegyetem az ország második legjobb networkegyeteme a Budapesti Corvinus után, a Műegyetemmel holtversenyben, vagyis a vidéki egyetemek közül a szegedin a legjobbak a nemzetközi ösztöndíj-lehetőségek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Moha Belépő című kiadványa -- mely a SZTE Jegyzetboltjában is megvásárolható -- Magyarországon először vizsgálja, melyik felsőoktatási intézmény kínálja a legtöbb és leginkább sokszínű nemzetközi ösztöndíj- és szakmaigyakorlat-lehetőséget a hallgatók számára. A kutatás a nagy hallgatói tanulmányi mobilitásprogramok, szakmai gyakorlatok és ösztöndíjalapok 2009/10-es tanévre vonatkozó adataiból indult ki, a kiutazók létszámából következtetve annak jelentőségére intézményen belül. A szakmai gyakorlatok – munkaerő-piaci jelentőségük miatt – ugyanakkora súllyal szerepeltek a rangsor kritériumai között, mint a tanulmányi ösztöndíjak.

A Budapesti Corvinus Egyetem első helyezése a gyakorlatias képzésében rejlik. Ugyanakkor a vidéki egyetemek éllovasáról, a Szegedi Tudományegyetemről körülbelül ugyanannyi hallgató jut ki az USA-ba, mint a BME-ről a Magyar–Amerikai Vállalkozási Ösztöndíj Alapnak köszönhetően. Ráadásul az Erasmus ia SZTE-n igazi tömegösztöndíj, amit az intézmény további kiegészítő forrásokkal támogat. A Corvinus, a SZTE és a BME szakmai gyakorlat szempontjából előnyösebb, míg az ELTE-nek a legszerteágazóbbak a nemzetközi kapcsolatai – derül ki a Moha összeállításából. (www.mohaonline.hu)

Az ERASMUS programon belül a Szegedi Tudományegyetem hallgatói a 699 kétoldalú szerződés alapján, 30 ország 266 városában, 380 partneregyetem által kínált, az összesen 8 618 ösztöndíjas hónapot kitevő ERASMUS ösztöndíjas lehetőségek közül választhatnak. Az ösztöndíjas lehetőségek a Szegedi Tudományegyetem oktatott minden tudományterületre kiterjednek. A 2009/2010. tanévben összesen 343 hallgató utazott ki ERASMUS ösztöndíjjal külföldre, közülük 283 részképzésben, 60 fő szakmai gyakorlaton vett részt.

A Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Mobilitási Alapot hozott létre a hallgatók külföldi tanulmányainak és szakmai gyakorlatainak kiegészítő támogatására. Minden ERASMUS ösztöndíjas az uniós ösztöndíján felül központilag, automatikusan egyetemi kiegészítő támogatásban részesül, míg a Hallgatói Mobilitási Alap kari kiegészítő támogatásra az egyes karokon, egyénileg is pályázhatnak a külföldi (ERASMUS-os vagy egyéb) ösztöndíjat elnyert hallgatóink.

A SZTE oktatóinak nemzetközi aktivitása európai szinten is kiemelkedő, a fenti tanévben csak az ERASMUS program keretében 188 oktató tartott órákat és előadásokat a program támogatásával, míg a nem oktatói, adminisztratív mobilitás keretében 17 munkatárs járt tanulmányúton a partnereknél.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 18. 09:30 - 19. 12:30
 • október 19.
  11:00 - 13:00
  A Dóm téri központi épület 3. emeletén található Emlékkönyvtárban a 43.701 kötetes alapítványi gyűjteményből látható egy közel 10.000 kötetes reprezentatív válogatás. Kérjük, a látogatás tervezésekor vegyék figyelembe, hogy a várható hőmérséklet 17°C. A Somogyi Károly Emlékkönyvtár zárt különgyűjtemény. Turisztikai célú látogatása a Somogyi-könyvtár és a Szegedi Tourinform közös programjai keretében lehetséges. Találkozás: a Somogyi-könyvtár adminisztrációs pontjánál. Fotózásra nincs lehetőség. Részvételi díj 500 Ft
 • október 19.
  16:00 - 18:00
  Ajándék tárlatvezetésekkel várjuk az érdeklődőket a Fekete házban október végéig minden szombaton 16.00 órától. A tárlatvezetéseken bárki ingyenesen részt vehet a belépőjegy megváltásával.
 • október 19.
  18:00 - 23:00
  Klasszikus jamaicai party a Nyugi Kertben a Diversity Sound System selektjainak jóvoltából. Roots reggae, dancehall, dub minden mennyiségben, autentikus karibi hangzás az esős őszi napok ellensúlyozására.
 • október 20.
  17:00 - 19:00
  A foglalkozásokat vasárnaponként 17.00-19.00-ig tartjuk. Maximális létszám 20 fő.
  Előzetes regisztráció szükséges a kooperalo@szinhaz.szeged.hu címen.
  Az alkalmak részvételi díja 1000 Ft
  Foglalkozásvezető: Kállai Ákos színházpedagógus