SZTE Info

Országos szakmai konferencia a Szakképzési Központban

A gyakorlatorientált, munkaerő-piac központú szakképzés és a gyakorlati oktatók felkészülése, felkészítése címmel országos szakmai konferenciát szervez a Dél-alföldi Szakképzési Kerekasztal a Szegedi Tudományegyetemen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A rendezvény időpontja: 2011. április 18. (hétfő), 10.00 – 14.00 óra

Helyszíne: SZTE JGYPK Szakképzési Központ, 6725 Szeged, Hattyas sor 10.

4111-es (Panoráma) terem

 

Program:

Köszöntő:

Döbör András igazgató, SZTE JGYPK Szakképzési Központ

Dr. Kőkuti Attila alelnök, Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

10.00 – 11.30 Bevezető előadások

- Szakképzés, felnőttképzés, felsőoktatás

előadó: Dr. Odrobina László főosztályvezető, NGM

A szakképzési rendszer változásai az oktatási rendszerben. Változások és visszahatások - különös tekintettel az egyházi fenntartókra

előadó: Dr. Kozma Gábor rektor, Gál Ferenc Hittudományi Főiskola

- A felsőfokú szakképzésben tanuló fiatalok

előadó: Dr. Szemerszki Marianna tudományos főmunkatárs, OFI

- A munkaerő-piac és a felsőoktatás együttműködése

előadó: Dr. Kőkuti Attila alelnök, CSMKIK

 

11.30 – 12.15 Büféebéd

12.15 – 13.45 Szakmai tapasztalatok, törekvések a SZTE JGYPK Szakképzési Központjában

- A gyakorlati oktatók felkészítése a tanulószerződések tükrében

előadó: Tóth Károly programigazgató, SZTE JGYPK Szakképzési Központ

- A felsőfokú szakképzésben tanuló hallgatók munkaerőpiacon hasznosítható képességei

előadó: D. Fizel Natasa tanársegéd, SZTE JGYPK Alkalmazott Humántudományi Intézet

- A szakképzésfejlesztés, felsőfokú szakképzések tartalomfejlesztésének minőségi követelményei

Dr. Farkas Olga főiskolai tanár, SZTE JGYPK Szakképzési Központ

13.45 – 14.00 Összefoglaló, záró gondolatok:

Dr. Marsi István oktatási dékánhelyettes, SZTE JGYPK

A rendezvényen való részvétel térítésmentes, de a szervezés megkönnyítése érdekében kérjük, részvételi szándékát április 15-ig Vetró Tímeánál a vetrotimi@jgypk.u-szeged.hu e-mailre szíveskedjék jelezni.

A rendezvény moderátora és háziasszonya: Lengyel Sándorné osztályvezető, SZTE JGYPK Szakképzési Központ

A rendezvényünkre várjuk a szakképzési kerekasztal résztvevőit, a gyakorlati oktatásban résztvevőket, kamarai munkatársakat, fejlesztési szakértőket és az egyetem érdeklődő hallgatóit.

A Konferencia célkítűzései:

A hazai szakképzés újjáépítése, újjáalakítása olyan kormányzati szándék, amelyben több érintett szakmai és gazdasági szereplők összehangolt közreműködésére van szükség. Annak érdekében, hogy a képzés az oktatás és gazdaság szorosabb kapcsolatára építsen, a gyakorlatra és a munkaerő-piac igényeire koncentráljon, egyik meghatározó jelentőségű feladat, hogy a gyakorlati oktatók, a gyakorlati oktatásban résztvevő vállalati szakemberek megfelelően felkészültek legyenek.

Az új kihívások, az új szakképzési szerepek, a kamarai szakképzési szerepvállalás átalakítása-átalakulása új helyzetet teremt azoknak az intézményeknek, szervezeteknek, amelyek meghatározó szerepet játszanak a szakmaiság képviseletében, a szakemberképzésben, továbbképzésben.

A Dél-alföldi Szakképzési Kerekasztal a maga sajátos eszközeivel ahhoz szeretne hozzájárulni, hogy a szakképzés átalakítás, a különböző szakmai fejlesztések a szakmai nyilvánosság részvételével valósuljanak meg, hogy valamennyi szakmai észrevétel, javaslat hozzá tudjon járulni a szakmai tartalom minőségéhez.

Szakmai tanácskozásunk célja, hogy a kormányzati, ágazati törekvések tükrében megvitassuk a gyakorlati oktatásban résztvevők szakmai felkészültségének javítása érdekében fejlesztendő szakmai, pedagógia, módszertani, minőségbiztosítási kompetenciákat; az ezek érdekében fejlesztendő képzési, továbbképzési programokat, tananyagfejlesztéseket különös tekintettel a felsőfokú szakképzés tartalomfejlesztésére.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. augusztus 31.

Desktop8-001

Jászay Tamás életében meghatározó szerepe van a színháznak. A 30. THEALTER-en művészeti tanácsadóként segítette a fesztivált, emellett a blog jr. szerkesztője és a fesztivál szakmai beszélgetéseinek egyik moderátora. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék adjunktusát kérdeztük a színházhoz fűződő viszonyáról és a kritikaírásról is.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.