SZTE Info

activity

„Most mutasd meg” jogász módra

Megtartották a Polgári Jogi Activity verseny kari fordulóját hétfőn az Állam- és Jogtudományi Karon. Az SZTE ÁJTK Polgári Jogi és Polgári Eljárásjogi Tanszéke, valamint az SZTE ÁJTK Karrier Iroda által szervezett megmérettetésre immár negyedik alkalommal került sor.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az activity szegedi kezdeményezés, akárcsak a Polgárjogi Jogesetmegoldó Verseny. Négy évvel ezelőtt Szegeden tartották az első országos megmérettetést, azóta mintegy vándorkupaként a nyolc jogi kar között vándorol a rendezvény aszerint, hogy összesítve mely kar érte el a legjobb helyezést – mondta el lapunknak Görög Márta szervező, a Polgári Jogi és Polgári Eljárásjogi Tanszék docense.

activity2Az activity verseny lényege ugyanaz, mint klasszikus névadójáé: rajzolós, leírós, illetve mutogatós versenyszámokkal a hallgatók háromfős csapatban mérettetik meg magukat. Húznak egy kártyát, amelyen szerepel egy polgárjogi fogalom és a bemutatásának módja. A csapatból egy fő hajtja végre a feladatot, a többieknek pedig ki kell találniuk, miről van szó. Leírás esetén nem lehet a pontos jogi fogalmakat alkalmazni, hanem körül kell írni, rendszertanilag el kell helyezni a szakkifejezést. Kreativitást és logikus gondolkodásmódot igényel a játék, mindemellett természetesen például a körülírás csak akkor lehet sikeres, ha ismerik a hallgatók a polgárjogi fogalmak mögöttes tartalmát – tudtuk meg a docenstől.

activity3Görög Márta azt is elmondta, az idei kari versenyen kimagasló részvételi aránnyal képviseltették magukat a hallgatók, 15 csapat jelentkezett, ami a jogi activityk történetének eddigi legmagasabb száma.

Nyerni pedig mindig érdemes, hiszen az első helyezett csapat valamennyi tagja – azon túl, hogy továbbjutnak az országos megmérettetésre – polgárjogból vizsgakönnyítést kap, illetve valamennyi hallgató tanúsítványt vehet át a versenyről.

Az országos fordulóra ősszel kerül majd sor. A jogi activityk első évében Szeged az országos döntőn elhozta az aranyérmet, és az utána következő években is mindig dobogós helyen végzett.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. augusztus 31.

Desktop8-001

Jászay Tamás életében meghatározó szerepe van a színháznak. A 30. THEALTER-en művészeti tanácsadóként segítette a fesztivált, emellett a blog jr. szerkesztője és a fesztivál szakmai beszélgetéseinek egyik moderátora. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék adjunktusát kérdeztük a színházhoz fűződő viszonyáról és a kritikaírásról is.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.