Bezár

Hírarchívum

Majd kétmillió eurós nemzetközi pályázat nyitóülése

Majd kétmillió eurós nemzetközi pályázat nyitóülése

2011. április 28.
2 perc

Az Európai Unió 2007-2013-as költségvetési időszakának egyik fő célkitűzése a határon átnyúló, transznacionális és régióközi együttműködés fejlesztése. E célkitűzés keretében az EU pályázatot hirdetett Magyarország és Románia egymással határos területeinek gazdasági és társadalmi felzárkóztatását elősegítő programok pénzügyi támogatására.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A Szegedi Tudományegyetem, a Temesvári "Luis Turcanu" Sürgősségi Kórház és az Aradi "Vasile Goldis" Nyugati Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikái Csongrád, Temes, valamint Arad megyék egészségügyi ellátási színvonalának emelése céljából közös pályázatot nyújtottak be. A határon átnyúló együttműködéssel a ritka, súlyos örökletes betegségek (anyagcsere-zavarok, vérzékenység, izombetegség és cisztás fibrózis) korai diagnosztikájának és a jelenleginél szélesebb populáció számára való egyenlő hozzáférésének biztosítását tűzték ki célul. A magyar-román menedzsement csapat hatékony együttműködésének köszönhetően a Ritka betegségek újszülöttkori szűrése és molekuláris genetikai diagnózisa: eurorégionális infrastruktúra és együttműködés kialakítása” című pályázatot az EU elfogadta és a 2011-2012 évekre összesen 1 933 810,21 euró támogatásban részesíti.

A projekt megvalósítása során Aradon új anyagcsere szűrőközpont jön létre, Szegeden és Temesváron pedig a már meglévő szűrő- és genetikai központokat fejlesztjük tovább. A laboratóriumok összehangolt munkájával, a vizsgálatok kölcsönös igénybevételének biztosításával, a tapasztalatok átadásával és közös szakmai továbbképzésekkel egy határon átnyúló diagnosztikai rendszert kívánunk létrehozni. Ezzel a megyék között jelenleg fennálló egyenlőtlenségek csökkentését, a korai diagnózis és kezelés széleskörű elérhetőségének biztosítását, a súlyos, maradandó károsodások hatékonyabb megelőzését, illetve a már kialakult szövődmények további előrehaladásának lassítását szeretnénk elérni. A projekt célkitűzéseinek megvalósításával végső szándékunk a betegek és családjuk életminőségének javítása.

A projekt Nyitó Ülését 2011.05.02-án a SZTE Gyermekgyógyászati Klinika Könyvtárában (Szeged, Korányi fasor 14-15 magasföldszint 13.) tartjuk a magyar és román partnerek részvételével.

Az esemény meghívója innen letölthető

 

 

Szeged, 2011.04.21.

Dr. Túri Sándor

tanszékvezető egyetemi tanár

SZTE Gyermekgyógyászati Klinika és

Gyermekegészségügyi Központ

a Projekt Vezető Menedzsere

 

 

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 honlapjai:

www.huro-cbc.eu és www.hungary-romania-cbc.eu

 

 

Jelen sajtóközlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek