SZTE Info

Hiányzik két kerekük: kerékpáros póló edzőtábor az SZTE-n

Kerékpáros póló edzőtábor kerül megrendezésre 2011. április 9-10-én (szombat - vasárnap) a Szegedi Tudományegyetem Sportközpontjában a Gazdaságtudományi Kar dolgozói és szegedi kerékpárosok szervezésében. A rendezvényre, mely felkészülés a Tavaszi Bike Polo Bajnokságra az ország minden tájáról érkeznek csapatok, de a rendezők szeretettel várnak miden, a sportággal csak most ismerkedő érdeklődőt is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A kerékpáros póló, angol nevén „Hardcourt Bike Polo” az egyik legősibb csapatjáték a perzsa eredetű lovaspóló mai megfelelője. A játék a 19. sz. vége óta ismert, akkor még füves pályán játszották és az 1908-as Londoni Olimpián bemutatkozó sportágként is szerepelt. Az elterjedtebb változatot a ’80-as évek óta játsszák a nagyvárosok aszfaltozott focipályáin, a ’90-es évek óta bajnokságokat is szerveznek, az idei EB Barcelonában lesz.

A 3-3 fős csaptok célja, hogy ütőkkel egy teniszlabda méretű labdát az ellenfél kapujába jutassanak anélkül, hogy közben letennék a lábukat. Aki elvéti, és mégis leteszi a lábát, annak a pálya szélén elhelyezett kolompot kell megütnie. Egy meccs 5 gólig, vagy 10 percig tart.

„Egy kerékpáros futárverseny alkalmával ismerkedtem meg ezzel a sportággal januárban. Mivel a Gazdaságtudományi Kar dolgozói körében népszerű a bringával való munkába járás, illetve sokan járunk túrázni, sportolni is kerékpárral, adta magát az ötlet, hogy barátainkkal együtt csapatot alakítsunk. Használt síbotokból készítettünk ütőket, és szombatonként –ha az idő is engedi- rendszeresen kergetjük a labdát.” magyarázza Szakál Péter a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának hivatalvezetője, az esemény egyik szervezője.

Szabó József az SZTE Sportközpontjának vezetője kiemelte, hogy nagy örömmel álltak a fiatalok körében egyre népszerűbb sportág egyetemi bemutatkozása mellé, és támogatná, hogy szeptembertől felvehető egyetemi kurzusként is szerepeljen a sportág, tovább színesítve a Sportközpont kínálatát.

 

A rendezvényt támogatói a Mérey Jármű, a Red Bull és a Factory Creative Studio Kft.

 

További információ:

Szakál Péter: SZTE Gazdaságtudományi Kar Tel.: 06-30-9150-499

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. augusztus 31.

Desktop8-001

Jászay Tamás életében meghatározó szerepe van a színháznak. A 30. THEALTER-en művészeti tanácsadóként segítette a fesztivált, emellett a blog jr. szerkesztője és a fesztivál szakmai beszélgetéseinek egyik moderátora. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék adjunktusát kérdeztük a színházhoz fűződő viszonyáról és a kritikaírásról is.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.