SZTE Info

SZTE JATIK

Az esztétikai fogászatról rendeznek konferenciát a TIK-ben

A korszerű esztétikai fogászat módszereiről rendeznek háromnapos nemzetközi konferenciát csütörtöktől a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában. A tudományos fórumon neves hazai és külföldi előadók és több mint harminc kiállító mutatja be a szakma újdonságait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tavaszi egészségügyi konferenciák sorából hagyományosan kiemelkedik a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karának továbbképző rendezvénye. Az idei tanácskozás témájául az esztétikai fogászatot választották a szervezők. A terület egyre fontosabbá és népszerűbbé válik a fogászati ellátásban. Ezt felismerve indították el – a hazai egészségügyi felsőoktatásban egyedülálló módon – a szakmaterület szervezet oktatását a szegedi karon.

A társrendező Magyar Esztétikai Fogászati Akadémiának köszönhetően a világ vezető szakemberei tartanak előadást, közülük is kiemelkedik a pénteki nyitó referátumot tartó Nitzan Bichacho professzor. Az angolul szinkrontolmácsolással kísért előadásokon a mintegy négyszáz hazai és külföldi résztvevő megismerheti azokat a minimál invazív – vagyis a lehető legkisebb beavatkozással járó – megoldásokat, melyek valóban széppé tehetik a páciensek mosolyát.

A referátumok mellett gyakorlati képzéseken is részt vehetnek az érdeklődők a csütörtökön délelőtt kezdődő „hands on” kurzusokon. Ekkor fogászati eszközöket és kellékanyagokat forgalmazó cégek mutatják be elméletben és gyakorlatban a korszerű fogbeültetési és -helyreállítási módszereket. Az SZTE TIK bejárati átriumában és konferenciatermének előterében összesen harmincegy kiállító ismerteti meg a látogatókkal fogászati termékeit.

Az oktatáshoz kapcsolódik az a négy hazai fogorvos-tudományi kar hallgatói számára januárban Szegeden rendezett verseny, amely eredményhirdetését szombaton délben tartják. A leendő fogorvosoknak önként jelentkező pácienseken kellett esztétikai fogászati beavatkozásokat végrehajtaniuk, a munkát fényképekkel dokumentálták – ebből egy kamarakiállítás is látható lesz –, az pedig, hogy ki lett a legjobb a tanácskozás zárónapján derül ki.

A Perspektívák az esztétikai adhezív fogászatban című nemzetközi konferencia programja április 14. 10.30-kor a gyakorlatorientált „hands on” kurzusokkal kezdődik. A tudományos tanácskozás hivatalos megnyitója április 15-én 8.45-kor lesz az SZTE TIK kongresszusi termében. (Részletek a http://www.estheticsymposium.com címen.)

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. augusztus 31.

Desktop8-001

Jászay Tamás életében meghatározó szerepe van a színháznak. A 30. THEALTER-en művészeti tanácsadóként segítette a fesztivált, emellett a blog jr. szerkesztője és a fesztivál szakmai beszélgetéseinek egyik moderátora. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék adjunktusát kérdeztük a színházhoz fűződő viszonyáról és a kritikaírásról is.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.