SZTE Info

Tanévnyitó a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán

Szeptember 6-án elkezdődött a 2010-2011-es tanév a SZTE Mezőgazdasági Karán, ahol az idén 144 első évfolyamos hallgató kezdheti meg tanulmányait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hódmezővásárhelyen a Mozaik Kamarateremben tartott ünnepélyes tanévnyitón Dr. Bodnár Károly dékán köszöntötte a gólyákat. Beszédében kiemelte, hogy a diákok a Szegedi Tudományegyetem egy olyan karára nyertek felvételt, ahol a mezőgazdasági oktatás több mint száz évre tekint vissza. Az Intézmény változatos történelmi előzmények és fejlődés után nyerte el mai arculatát, és vált a Dél-Alföldi Régió egyik meghatározó agrár felsőoktatási intézményévé.

„Legyenek büszkék arra, hogy hazánk egyik legjobb vidéki egyetemének polgárai lehetnek. Teljesítsék kötelességeiket és éljenek jogaikkal. Ne feledjék, hogy az intézmény jó hírének és a diploma értékének megtartása csak az oktatók és a hallgatók közös erőfeszítése és szándéka által lehetséges” - mondta a Mezőgazdasági Kar dékánja.

A Kar célja, hogy színvonalas oktatással szilárd szakmai műveltséget, biztos alapkészségeket nyújtson a hallgatóinak, biztosítva számukra a versenyképességet a munkaerőpiacon, illetve a legtehetségesebbeknek a képességeiknek megfelelő továbbhaladást a mester és doktori képzés felé.

Végezetül a hallgatóknak tanulmányaikhoz kitartást és sok sikert, munkatársainak pedig további munkájukhoz erőt, jó egészséget kívánt.

A köszöntő után a gólyák fogadalmat tettek, majd a dékáni kézfogással megtörtént hallgatóvá fogadásuk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.