SZTE Info

Szolgáltatók Börzéje

Az SZTE Karrier Iroda zöld rendezvénye. 2010. szeptember 15. (9:00-17:00) Szeged, József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Ady tér 10.)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem és az Universitas-Szeged Nonprofit Kft. konzorciuma sikeresen vett részt az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében meghirdetett Társadalmi Megújulás Operatív program pályázatán.A konzorcium a TÁMOP-4.1.1.-08/1-2009-0015-ös azonosítószámú „Hallgatói és intézményi szolgáltatásfejlesztés a Szegedi Tudományegyetemen” című projekt keretében a hallgatói szolgáltatások komplex fejlesztését tűzte ki célul. A program keretében az SZTE Karrier Iroda ingyenesen biztosítja a rendezvényen való részvételt a cégek számára. Kiállítóink információs pultoknál fogadhatják az érdeklődőket 9 és 17 óra közötti időtartamban. (Összesen 18 cég jelentkezését tudjuk fogadni!)

A rendezvény célja: Mivel a hallgatók a munkaerőpiacon nagyra értékelt kiegészítő tudást/szakmai tapasztalatot jelentős részben iskolán kívüli keretek között tudják csak elsajátítani, ezért célunk azon cégekkel való kapcsolatfelvétel, akik a hallgatók karrierjét kisebb vagy nagyobb mértékben segítő szolgáltatásokat/termékeket kínálnak (nyelviskolák, autósiskolák, tanfolyamok szervezésével foglalkozó cégek, diákmunka közvetítők, szakképzéseket kínáló szervezetek stb.).

Az ingyenes részvételi lehetőségre való tekintettel a cégek felé irányuló kritérium:

5-10% kedvezmény biztosítása azon hallgatóknak, akik:

 • a helyszínen jelentkeznek adott tanfolyamra, képzésre a kiállítók pultjánál, vagy
 • akik átveszik a „Szolgáltatók Börzéje kedvezménykártyát” az SZTE Karrier Iroda pultjánál.

A rendezvény szükségessége: Az elmúlt években egyre több olyan elemzés látott napvilágot a munkaerő-piaci elvárások és az intézményeken kívül megszerezhető tudás valamely kapcsolatáról, melyek az alábbi eredményt hozták:

 • az álláshirdetést feladó cégek 60%-a vár valamilyen szintű és típusú nyelvtudást. Legfőképpen az angol nyelv magas szintű ismeretét, illetve a tárgyalóképes nyelvi képességeket preferálják. Magas azon cégek száma is, akik az angol nyelv mellett valamely más nyelv ismeretét is kérik a jelentkezőktől.
 • A munkaerőpiacon a végzettség mellett egyre inkább előtérbe kerültek a különböző személyes jellegű kompetenciák is, mint például jó kommunikációs képesség, jó együttműködési és szervező készség, nagy munkabírás, terhelhetőség stb. Elsősorban a számítógép használatának pontos ismerete, a gépjármű vezetői jogosítvány, egyéb szakmai ismeretek valamint egyéb oklevél (pl. mérlegképes könyvelői, adószakértői oklevél stb.) megléte jelentek meg feltételként.

Ezek az elemzések olyan eredményeket mutatnak, amelyek megalapozzák a Szolgáltatók Börzéje rendezvény megvalósításának szükségességét.

„Zöld” rendezvény

A KÖVET Egyesület által a fenntartható gazdálkodás jegyében meghirdetett 2009-es Zöld Iroda Versenyben a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ Igazgatósága – elsőként a magyar egyetemek között – elnyerte a 2009 Legtöbbet Zöldült Irodája díjat nonprofit kategóriában. A verseny szellemével összhangban az SZTE Karrier Iroda célja a Szolgáltatók Börzéje zöld rendezvényként történő megvalósítása. A kiállító cégek egyedi, kézi munkával elkészített karton információs pultoknál fogadhatják az érdeklődőket.

A rendezvény plakátja az alábbi címről tölthető le.

http://www.sztekarrier.hu/shared/dokumentumok/szolgaltatok_borzeje_plakat_2010_osz.pdf

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 22.
  18:00 - 19:00
  Irán – régi nevén Perzsia – mindig befolyásolta múltunkat, és jelenünket is. A több mint 2500 éves kultúra rányomta bélyegét a mai társadalmunkra. A klasszikus európai műveltséggel mindig szoros kapcsolatban élt. Az ősi selyemút révén nem csak árucikkek jutottak hozzánk, hanem az eszmék cseréje is fontos lépés volt. Az iráni és hazánk történelme között – annak ellenére – hogy nagy a távolság, sok közös vonás van. Csodálatos paloták, városok, terek és a régmúlt emlékeiről, és ami a legfontosabb, az ott élő emberekről szeretnék majd beszélni.
 • január 23.
  09:30 - 13:00
  Az SZTE Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézet (KÖVI) szervezésében
  Program:
  9.15 Érkezés, regisztráció
  9.30 Köszöntőt mond: Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese
  9.35 dr. Szikora Ágnes főosztályvezető (Oktatási Hivatal Tanügy-igazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztály): A tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer tapasztalatainak használhatósága a köznevelési rendszer fejlesztésében, a rendszer jövője
  10.15 Ritter Attila intézményvezető, szakértő (Janus Pannonius Gimnázium, Pécs): A tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer hatása az intézményi fejlesztésre, szervezetre, pedagógiai folyamatokra
  10.50 kávészünet
  11.15 Málnási-Szász Myrtill igazgató, szakértő (ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma): Szakértőként az iskola élén
  11.30 Szabó Győzőné tréner, ICF coach, a KÖVI oktatója: A tanfelügyeleti és pedagógusminősítési szakértők szerepviselkedése, a személyiségfejlődés mélyítésének lehetséges irányai
  12.15 dr. Keczer Gabriella egyetemi docens (SZTE JGYPK), a KÖVI oktatója: A KÖVI hozzájárulása a tanfelügyeleti és pedagógusminősítő szakemberek fejlődéséhez
  12.30 Kérdések-válaszok, kötetlen tapasztalatcsere, kedvezményes beiratkozási lehetőség az SZTE KÖVI szakvizsgás képzésére
 • január 23. 09:30 - 24. 16:20
 • január 24.
  09:00 - 15:00
  Program:
  09:00 A résztvevők köszöntése
  09:15 Közérthetően a vastagbélrákról – Prof. dr. Molnár Tamás (SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  09:45 Rizikóbecslés – interaktív felmérés a részt vevők között – Prof. dr. Molnár Tamás, dr. Ruttka Mariann, dr. Szántó Kata és Dr. Pigniczki Daniella (I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:00 A vastagbélrák szűrés módszerei – Prof. dr. Molnár Tamás (SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:15 Colonoscopos modell bemutatása az Oktatási épületben – Prof. dr. Molnár Tamás, dr. Ruttka Mariann, dr. Szántó Kata és Dr. Pigniczki Daniella (I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:45 Vissza a SZAB székházba
  11:00 Szendvicsebéd
  11:30 Mi okozza a méhnyakrákot? Milyen megelőzési lehetőségek vannak? Mit jelent a méhnyakrák szűrés? Interaktív helyzetelemzés, kérdés-felelet szekció – Prof. dr. Kahán Zsuzsanna és dr. Fábián Gabriella, valamint dr. Hodoniczki László (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
  12:30 Sugárterápia: hogyan gyógyít, mik a veszélyei, és hogyan lehet e veszélyeket kivédeni? Interaktív bemutatás, kérdés-felelet szekció – Dr. Varga Zoltán és Deák Bence (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
  13:30 A méhnyakrák kezelési lehetőségeiről. Gyógyítható-e? Mik a kezelési módok korai és előrehaladott méhnyakrák esetén? Gyakorlatias bemutatás videok segítségével, Kérdés-felelet szekció – Dr. Végváry Zoltán, Dr. Kószó Renáta és Dr. Együd Zsófia (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
 • január 24.
  10:00 - 13:00