SZTE Info

szesz

Szabadegyetem - Szeged VI. szemeszter

Szeptember 22-től indul a Szabadegyetem-Szeged, az egyetem népszerű előadássorozata, ahol a hallgatóság megismerkedhet a legújabb kutatási módszerekkel és eredményekkel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A félév során a hallgatók 12 alkalommal találkozhatnak a Szabadegyetem előadóival. Ez a szemeszter különösen a természet-és orvostudományok iránt érdeklődőknek kedvez, hiszen az előadások nagy része (9 előadás) ehhez a két területhez kapcsolódik.

Az első óra viszont a humán tárgyak szerelmeseit szólítja meg, hiszen szeptember 22-én A vallási élmény sokfélesége- William James halálának 100. évfordulója címmel hallhatunk előadást az SZTE BTK Vallástudományi Tanszékének vezetőjétől, Máté-Tóth Andrástól. Majd szeptember 29-én Homoki Nagy Mária a Magyar Jogtörténeti Tanszék vezető egyetemi tanára ad elő Az erkölcs, a jog és az igazság összhangja a rendi magyar magánjogban címmel.

SzE_hirdetesA következő hónap Az alternatív tudományok „Kész átverés show”-jával kezdődik október 6-án, majd a „COPD- az alattomos gyilkos” című orvostani előadással folytatódik október 13-án, ahol a gyilkos nem más, mint egy krónikus obstruktív légúti betegség.

Október 20-án szintén az orvostudományé a főszerep, hiszen a téma a Magzati genetikai diagnosztika lesz. November 3-án pedig fény derül arra, hogy mit is eszünk valójában, vagyis mik azok az E-számok egy élelmiszertechnológus szemszögéből nézve.

November 10-én a Lausanne-i Műszaki Egyetem előadója tart előadást a nanotechnológiáról, majd november 17-én a Matematikával a járványok ellen című előadáson megtudhatjuk, hogy milyen kapcsolat van a matematika és a járványok között. A természetvédelem új paradigmája zárja a hónapot november 24-én.

A december a XXI. század új kihívása: a minimálisan invaziv sebészet című előadással kezdődik, majd december 8-án választ kaphatunk rá, hogy Mikor érzik jól magukat sejtjeink?. A félév december 15-én zárul egy nagyon érdekes előadással, melynek címe Az ásványok és kőzetek mint a képzőművészetek és a kultúra hordozói.

Érdekfeszítő előadásból ebben a félévben sem lesz hiány. Valószínűleg ennek köszönhető a kurzus népszerűsége is, melyet igazol a nagy kurzuslétszám is. Ebben a félévben 600 hallgatónak nyílik lehetősége, hogy általánosan művelő tárgyként felvegye, és elvégezze a Szabadegyetem kurzust, és megkapja a háromfokozatú minősítés valamelyikét.

Megfelelt minősítést az a diák szerezhet, aki a félév során részt vesz legalább 9 előadáson, és ezt személyes regisztrációval igazolja. A kiválóan megfelelt minősítést már nehezebb megszerezni, hiszen ehhez -a kötelező részvétel mellett- az előadásokhoz kapcsolódó on-line kurzustesztek közül legalább kilencet kell kitölteni hibátlanul.

A Szabadegyetem előadás nemcsak az egyetemisták között népszerű, Szeged város lakói is előszeretettel látogatják, vagy nézik meg a tv-ben. A nézők szeretik, mert nívós előadókat és nagyon érdekes témákat mutat be úgy, hogy az előképzettség nélkül, bárki számára érthető legyen.

S hogy hol és mikor találkozhatnak a Szabadegyetem előadóival? Szerdánként 18.00 órakor a József Attila Tanulmányi és Információs Központ Kongresszusi termében, illetve a VTV Szeged adón. De az se keseredjen el, akinek nincs lehetősége megnézni személyesen, vagy a TV-ben, hiszen az előadás után két héttel megtekinthető a videofelvétel on-line a www.u-szeged.hu/szabadegyetem weboldalon. A cél, hogy mindenki megnézze, és gazdagodjon vele!

Tóth Boglárka

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 29. 13:00 - 30. 16:30
 • február 1.
  10:00 - 13:00
 • február 4.
  18:00 - 19:00
  "Boldizsár Ildikó és a Metamorphoses Meseterápiás Egyesület csatlakozott a Művészek a klímatudatosságért csoporthoz, és vállalták, hogy összegyűjtik a világ népmesekincséből azokat a meséket, amelyek a teremtett világ iránti felelősségről, az ember ezzel kapcsolatos feladatairól szólnak, hogy segítsenek a szülőknek, pedagógusoknak és mindnyájunknak a tudatosításban. Olyan meséket adnak közre, amelyekben az ember még harmóniában élt a természettel, és tudta, hogy mit kell tennie, hogy ez így maradjon. Olyan meséket, amelyekben az ember tiszteli a fákat, növényeket, állatokat, és szót ért velük - összhangban léteznek vagy törekszenek rá egy-egy konfliktus után. Olyan meséket, amelyekben a teremtett világ szépsége megmutatkozik, és az ember ennek örülni tud, érzi a felelősségét. És olyan meséket is, amelyekben ezt nem érzi, aztán baj lesz belőle... De még van visszaút, megbocsátás, egy utolsó lehetőség."
  Jegyár: kedvezményes 2.000 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.800 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 7.
  10:00 - 16:00
 • február 8.
  09:00 - 14:00