SZTE Info

Spanyolország leglátványosabb ünnepei

Előadás az SZTE BTK Hispanisztikai Tanszék szervezésében

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Előadó: Dr. Faix Dóra

egyetemi adjunktus, ELTE Spanyol Tanszék

Spanyolország, valamint Latin-Amerika kultúrföldrajzáról készült egyetemi tankönyvek szerzője

A képekkel, videó részletekkel illusztrált előadás célja, hogy ízelítőt adjon Spanyolország legérdekesebb, leglátványosabb ünnepeiről, szokásairól, bemutassa ezek eredetét, kulturális jelentőségét. Néhányról Magyarországon is szoktunk hallani, például akkor, amikor Pamplona város utcáin fehér ruhába öltözött, piros kendőt viselő férfiak futnak a látszólag elszabadult bikák előtt, s főleg amikor sor kerül néhány látványos esésre, kisebb-nagyobb balesetre. Az úgynevezett „encierro” valójában csak egy része egy több napig tartó ünnepségnek, amelynek több pillanatát is érdemes felfedezni.

Talán hallottak már Valencia nagy ünnepéről, a „Fallas”-ról is, mely csodálatos papírmasé szobrairól vált híressé, és szintén több napig tart, pontos koreográfiával. Kisebb, de szintén nevezetes látványosság a „La Tomatina”, amikor Bunyol lakói nemcsak egymást borítják be a több teherautón érkező hatalmas mennyiségű paradicsommal, hanem a városka házait is. És mivel az ünnep szorosan kötődik a tánchoz is, érdemes elutaznunk Andalúziába, hogy a „Feria de Sevilla” kapcsán szót ejtsünk a híres, szenvedélyes és tragikus táncról, a „flamenco”-ról. Csak néhány példa, melyek révén meggyőződhet arról, hogy bárhol is jár Spanyolországban, akár északon, akár délen, szebbnél szebb ünnepekben lehet része.

Az előadás meghívóját innen tölthetik le.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.