SZTE Info

sansz

Sansz – képességek napja

2010. szeptember 23-án, 10-17 óra között az SZTE ÁJTK épülete előtti téren kerül megrendezésre a sansz – képességek napja.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az érdeklődők megismerhetik a mozgás- és látássérült társaik közlekedési és életvezetési nehézségeit és információt kaphatnak a segítés lehetséges formáiról is. Számos szemléltető eszközzel és szimulációs gyakorlattal közelebb kerülhetnek az érintettekhez.

A téren látássérüléseket szimuláló szemüvegben kipróbálható (kísérővel!) a fehér bottal való közlekedés, tapasztalható, milyen sokat segít a burkolati vezető sáv. A vállalkozók kerekesszékbe ülve közlekedhetnek a téren, egyszerű „akadálypályán” keresztül.

Több érdekes, látássérültek által használt játékkal és tárggyal lehet ismerkedni, játszani.

A résztvevők beszélgethetnek fogyatékossággal élő emberekkel, köztük mozgás-, látás, hallássérült és diszlexiás hallgatókkal.


A program létrehozásában közreműködnek: Esélyek háza, Kreatív Formák Alapítvány, Vakok Egyesülete, Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ és a SZTE önkéntes személyi segítői.

A szegedi Kenderbolt minden alkotni vágyót bevon a makramézás rejtelmeibe, egy-egy karkötőt bárki elkészíthet magának, aki rászánja az elkészítéséhez szükséges időt.

Az esemény plakátja innen tölthető le

„Szeged Városközpontjának Funkcióbővítő Fejlesztése” DAOP-5.1.2/C-2009-0001 projekt keretében megvalósuló rendezvény, a Diákcentrum Universitas Alapítvány szervezésében


További információk: Nagy Kata
SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ SZTE JATIK, Ady tér 10.
Tel:62/544029
esely@eletv.u-szeged.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.