SZTE Info

Körkapcsolás: vonalban a szegedi egyetem

A tér többé nem akadály: nem kell kilométereket utaznia egy előadónak, hogy részt vehessen egy távoli konferencián – a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) Intézet megújított és kiterjesztett HD videokonferencia-rendszerének köszönhetően, melynek egy hozzáférési pontja az Egyetemi Könyvtár (EK) egy erre a célra kialakított termében is található.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szeptember 9-én egy „körkapcsolás” keretében került sor az új High Definition (HD) videokonferencia-rendszer átadására, melyen az SZTE-től Badó Attila hallgatói és közkapcsolati rektorhelyettes, az EK-tól pedig Keveházi Katalin és Kokas Károly főigazgató-helyettesek jelentkeztek be. A konferencia „vezérlése” a Magyar Tudományos Akadémia székházából, a budapesti Roosevelt térről történt. Nagy Miklós, az esemény házigazdája, a NIIF Intézet igazgatója bevezetőjében elmondta, óriási az igény a videokonferenciákra, mára a tudományos kutatásokban a kapcsolattartás alapvető eszközévé vált. Pénz- és időmegtakarítást jelent, a HBONE+ projekt keretében megvalósuló HD-minőség segítségével a személyes élmény közvetlen érzését keltik. A HBONE a hazai felsőoktatási és kutatási közösség nagysebességű számítógép hálózata.

A 212 millió forintos összköltségű projekt keretében harminc HD-végberendezést helyeztek el az együttműködő intézményekben.

A budapesti helyszínről köszöntötte a résztvevőket Vasváriné Menyhárt Éva, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára és Csépe Valéria, az MTA főtitkárhelyettese.

A bejelentkezéskor Badó Attila hangsúlyozta: Szegeden nagy hagyománya van a videokonferencia kutatásban és oktatásban való felhasználásának. A video-összeköttetésben részt vett a Debreceni Egyetem, vagy az egri Eszterházy Károly Főiskola is, de a svájci CERN-ből és Hollandiából is megkísérelték a kapcsolást, és a résztvevők ízelítőt kaphattak abból is, hogy a két képernyős technikával hogyan lehet power pointos előadásokat tartani.

Szegeden a Tanulmányi és Információs Központ átriumának leghátsó kabinetjében hetente 5-6 alkalommal kerül sor ilyen konferenciára. Kokas Károly lapunknak elmondta: már 2004-ben rendelkeztek egy első generációs videórendszerrel, amit akkor megfelelő hely híján a számítóközpontban alakítottak ki az EK égisze alatt, a TIK-nél viszont már kifejezetten kijelölt teremben kapott helyet a rendszer. Kezdetben elsősorban könyvtárosok használták, mostanra viszont olyan népszerű lett, hogy teremfoglaló rendszert kellett bevezetniük. A jó statisztikák miatt a HD-s rendszerre való átálláshoz a SZTE EK a NIIF Intézet egyik kiemelt partnere volt, a most „átadott” készülékeket ugyanis mintegy három hónapja tesztelik.

A technológiának köszönhetően az együttműködések minősége is javulni fog, hiszen a rendszer segítségével akár naponta többször is kapcsolatba léphetnek az együtt dolgozó felek.

Az új rendszer egyébként – nem utolsósorban – környezetkímélő is. Az új módszer egyben új utakat nyithat a távoktatás, a távkonzultáció vagy akár a távdiagnosztika területén is, hiszen akár mikroszkópképet is képes rendkívül jó minőségben továbbítani.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.