SZTE Info

Nyitórendezvény a Szegedi Tudományegyetemen

Elindult a Szegedi Tudományegyetem Kutatóegyetemi Kiválósági Központja

Prof. dr. Szabó Gábor rektor 2010. augusztus 30-án az egyetem Bölcsészettudományi Karának tárgyalójában tartott rendezvény keretében megnyitotta a Szegedi Tudományegyetem Kutatóegyetemi Kiválósági Központját, amelyben 2010. július 1. és 2012. június 30. között végeznek alapkutatási feladatokat az egyetem vezető és ifjú kutatói.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

tamop_nyitoProf. dr. Szabó Gábor rektor vezetésével elindult a Szegedi Tudományegyetem Kutatóegyetemi Kiválósági Központja, amelyre az egyetem az Európai Uniótól és a magyar államtól 2.856.331.580 Ft-ot nyert a TÁMOP-4.2.1/B pályázat keretében. A 2010. márciusában benyújtott pályázat Támogatási Szerződésének aláírására július elején került sor, amelyet követően 5 alprogramban indulhattak meg a munkák. A Szuperlézer alprogram keretében a kutatók új diagnosztikai módszereken, lézerimpulzusok alkalmazásán, illetve lézer erősítők fejlesztésén dolgoznak majd többek között Szabó Gábor professzor úr irányítása alatt.

A kémia, anyagtudomány és gyógyszerkutatás alprogramban farmakológiai kutatások, modern gyógyszerbeviteli formák és gyógyhatású fémkomplexek munkáit kezdte meg az egyetem Fülöp Ferenc akadémikus vezetése mellett. A neuropszichiátriai zavarok kutatása és neurodegenerációs betegségek terápiás lehetőségeinek kutatását Benked Botond akadémikus irányítja majd, míg a klímaváltozással, megújuló energiákkal kapcsolatos kutatásokat Kovács Kornél professzor fogja össze a Környezettudomány, energetika nevű alprogramban. Az Információs Társadalom címet viselő ötödik alprogram, Z. Karvalics László vezetésével általános és tudományos kompetenciafejlesztési feladatokat végez majd.

Ahogy Prof. dr. Szabó Gábor rektor elmondta, „Arra kell törekednünk, hogy két év múlva olyan eredményei legyenek a projektnek, amelyek révén tovább fejlődik az intézményen belüli együttműködés, és olyan fiatalok kerüljenek kinevelésre, akik tovább tudják folytatni az elkezdett munkát, megalapozva a Kutatóegyetemi Cím megőrzését.

Kovács Tibor programigazgató, aki a pályázati végrehajtó egységért felel elmondta, kiemelt feladat előtt áll az egyetem hiszen központ kutatási tevékenységét a nemzetközi trendekhez kell igazítani és közre kell működni új nemzetközi kapcsolatok és kutatási projektek építésében.

nfu2nfuumft

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 9. 08:00 - 20. 23:59
 • december 12.
  15:00 - 17:30
  15:00 Ünnepélyes köszöntő: Prof. Dr. Lázár György dékán
  TUDOMÁNYOS PROGRAM
  1. Dr. Sepp Róbert Örökletes kardiológiai kórképek klinikai és genetikai vizsgálata
  2. Dr. Nemes Attila A 3D echokardiográfia múltja, jelene és jövője
  3. Dr. Sághy László Klinikai elektrofiziológia Szegeden
  4. Dr. Thury Attila Invazív kardiológia múltja és helyzete Szegeden
  5. Dr. Bogáts Gábor A szívsebészet helyzete és lehetőségei Szegeden
  6. Dr. Borbényi Zita Szemléletváltás a lymphoproliferatív betegségek kezelésében. A siker kulcsa: a célzott terápia
 • december 13.
  10:00 - 11:00
  Az SZTE TTIK BIológia Intézet előadása a laikus érdeklődők számára is érdekes új információkkal szolgálhat Ötziről, az 5300 éves gleccsermúmiáról.
 • 2019. december 23. 08:00 - 2020. január 1. 00:00
 • 2020. január 8.
  17:00 - 18:30
  Ha kell, elájulnak, zokognak vagy órákig fekszenek a romok alatt a Magyar Imitációs Egyesület önkéntesei, hogy a mentő- és rendvédelmi szervek emberei gyakorolhassák rajtuk az elsősegélynyújtást. Szokatlan munkájuk életeket menthet – erről mesélnek vendégelőadóként az SZTE Junior Akadémiai Esték soron következő előadásán.