SZTE Info

„A szülőföld kötelez”

Bartók Béla halálának 65. évfordulója 2010. szeptember 26.

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara, a Nagyszentmiklósi Pro Bartók Társaság és a Temesvári Vest Egyetem Zenei Fakultása közösen emlékezett Bartók Bélára a szülővárosban, Nagyszentmiklóson.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

clip_image002A tisztelet koszorúit helyezték el a főtéren álló szobornál az intézmények és a Pro Bartók Társaság jelen levő képviselői: Tamás Sándor, Dr. Kerek Ferenc dékán és Felicia Stankovici professzor asszony, valamint a nagyszentmiklósi Önkormányzat és Makó város képviselői.

Az ünnepi műsorban helyet kaptak a 2010-ben jubiláló szerzőkön kívül azok a mesterek, akiknek zenéjére a nemzeti folklór nagy hatással volt, így Enescu, Dvorak, Grieg, Kreisler, Chopin és Liszt egy-egy darabja csendült fel Bartók muzsikája mellett.

Közreműködött Klebniczki György, S. Dobos Márta (SZTE Zeneművészeti Kar), Tóth Zsuzsanna (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem). A műsor második felében a temesvári hallgatók játszottak szép számú érdeklődő előtt a hangversenynek helyet adó Nákó kastély dísztermében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.