SZTE Info

„A szülőföld kötelez”

Bartók Béla halálának 65. évfordulója 2010. szeptember 26.

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara, a Nagyszentmiklósi Pro Bartók Társaság és a Temesvári Vest Egyetem Zenei Fakultása közösen emlékezett Bartók Bélára a szülővárosban, Nagyszentmiklóson.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

clip_image002A tisztelet koszorúit helyezték el a főtéren álló szobornál az intézmények és a Pro Bartók Társaság jelen levő képviselői: Tamás Sándor, Dr. Kerek Ferenc dékán és Felicia Stankovici professzor asszony, valamint a nagyszentmiklósi Önkormányzat és Makó város képviselői.

Az ünnepi műsorban helyet kaptak a 2010-ben jubiláló szerzőkön kívül azok a mesterek, akiknek zenéjére a nemzeti folklór nagy hatással volt, így Enescu, Dvorak, Grieg, Kreisler, Chopin és Liszt egy-egy darabja csendült fel Bartók muzsikája mellett.

Közreműködött Klebniczki György, S. Dobos Márta (SZTE Zeneművészeti Kar), Tóth Zsuzsanna (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem). A műsor második felében a temesvári hallgatók játszottak szép számú érdeklődő előtt a hangversenynek helyet adó Nákó kastély dísztermében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. november 13.

IMG_5871

A hazai felsőoktatás zászlóshajója, a Szegedi Tudományegyetem „kapitányi hídján” álló vezetőket sorra bemutatja a Szegedi Egyetem Magazin. Most az SZTE négy rektorhelyettese arról is vall, miként javíthatja tovább pozícióit a legfrissebb Quacquarelli Symonds ranglista szerint Magyarország legjobb egyeteme, a szegedi universitas.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 9. 08:00 - 20. 23:59
 • december 9.
  10:00 - 16:00
 • december 12.
  15:00 - 17:30
  15:00 Ünnepélyes köszöntő: Prof. Dr. Lázár György dékán
  TUDOMÁNYOS PROGRAM
  1. Dr. Sepp Róbert Örökletes kardiológiai kórképek klinikai és genetikai vizsgálata
  2. Dr. Nemes Attila A 3D echokardiográfia múltja, jelene és jövője
  3. Dr. Sághy László Klinikai elektrofiziológia Szegeden
  4. Dr. Thury Attila Invazív kardiológia múltja és helyzete Szegeden
  5. Dr. Bogáts Gábor A szívsebészet helyzete és lehetőségei Szegeden
  6. Dr. Borbényi Zita Szemléletváltás a lymphoproliferatív betegségek kezelésében. A siker kulcsa: a célzott terápia
 • 2019. december 23. 08:00 - 2020. január 1. 00:00