SZTE Info

DSC_2748_2

Heti Válasz-rangsor: az SZTE ismét az élmezőnyben

A Szegedi Tudományegyetem informatikai, jogi és kommunikációs képzése is kiválóan szerepelt a Heti Válasz és a CEMI (Central European Management Inteligence) által hatodik alkalommal elkészített felsőoktatási rangsorban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szakemberek mindhárom szegedi képzést a képzeletbeli dobogó második fokára helyezték, s akadt olyan részterület is, melyen „aranyérmes” lett az SZTE.

A Heti Válasz 2005 óta a nyilvánosan elérhető statisztikák és a leendő munkáltatók, valamint a fejvadászcégek véleménye alapján minden esztendőben elkészíti felsőoktatási rangsorát. Az értékelésnél figyelembe veszik a túljelentkezést, a diák-tanár arányt, az oktatói kar összetételét, az Országos Tudományos Diákköri Konferenciákon (OTDK) elért eredményeket, és a tipikus foglalkoztatók, munkaerő-közvetítők véleményét. A hetilap idén hét képzési területről (gépészmérnöki, idegenforgalmi, informatikai, jogi, kommunikációs, közgazdász és orvosi) közölt értékelést, ezek közül ötben érintett az SZTE.

Az informatikai képzések rangsorában az SZTE TTIK – a Műegyetem mögött – újra az előkelő második helyet szerezte meg, az oktatói összetételt vizsgáló részterületen – ez a tudományos fokozattal rendelkező tanárok arányát reprezentálja – pedig az országban a legjobbnak bizonyult.

Az állam- és jogtudományi képzőhelyek között továbbra is magabiztosan őrzi vezető pozícióját az ELTE és az SZTE jogi kara. A szegedi kar – a TTIK-hoz hasonlóan – többek között kiváló oktatói összetételének is köszönheti – jó eredményét, s az OTDK-eredményeket tekintve is ezüstérmes lett.

A 2009-es rangsorhoz képest egy helyezést javított az SZTE a hazai kommunikációs képzőhelyeket felvonultató listán. A szegedi bölcsészkar az oktatói összetétel és a foglalkoztatói visszajelzések alapján is a harmadik a rangsorban szereplő tizenhét intézmény között.

A Heti Válasz rangsorában szereplő huszonöt hazai közgazdász képzést nyújtó intézmény közül az ötödik legjobb lett az SZTE GTK. A kar tavaly még a lista második helyén szerepelt, a visszaesés oka a túljelentkezési arány csökkenése, a fejvadászok véleménye azonban a tavalyihoz képest javult a Szegeden végzettekkel kapcsolatban.
Az általános orvosi képzések értékelésénél a hetilap az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan idén sem hozott nyilvánosságra rangsort, megállapítása szerint mind a négy hazai egyetemen egyaránt magas színvonalú oktatás folyik. A nyilvánosságra hozott adatok szerint azonban az orvoskarok közül az SZTE ÁOK-n a legkedvezőbb a tanár-diák arány, és a tudományos diákköri munkát jellemző mutatószám is a szegedi hallgatóknál a legjobb.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében