Bezár

Hírarchívum

DSC_2748_2

Heti Válasz-rangsor: az SZTE ismét az élmezőnyben

Heti Válasz-rangsor: az SZTE ismét az élmezőnyben

2010. október 20.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem informatikai, jogi és kommunikációs képzése is kiválóan szerepelt a Heti Válasz és a CEMI (Central European Management Inteligence) által hatodik alkalommal elkészített felsőoktatási rangsorban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szakemberek mindhárom szegedi képzést a képzeletbeli dobogó második fokára helyezték, s akadt olyan részterület is, melyen „aranyérmes” lett az SZTE.

A Heti Válasz 2005 óta a nyilvánosan elérhető statisztikák és a leendő munkáltatók, valamint a fejvadászcégek véleménye alapján minden esztendőben elkészíti felsőoktatási rangsorát. Az értékelésnél figyelembe veszik a túljelentkezést, a diák-tanár arányt, az oktatói kar összetételét, az Országos Tudományos Diákköri Konferenciákon (OTDK) elért eredményeket, és a tipikus foglalkoztatók, munkaerő-közvetítők véleményét. A hetilap idén hét képzési területről (gépészmérnöki, idegenforgalmi, informatikai, jogi, kommunikációs, közgazdász és orvosi) közölt értékelést, ezek közül ötben érintett az SZTE.

Az informatikai képzések rangsorában az SZTE TTIK – a Műegyetem mögött – újra az előkelő második helyet szerezte meg, az oktatói összetételt vizsgáló részterületen – ez a tudományos fokozattal rendelkező tanárok arányát reprezentálja – pedig az országban a legjobbnak bizonyult.

Az állam- és jogtudományi képzőhelyek között továbbra is magabiztosan őrzi vezető pozícióját az ELTE és az SZTE jogi kara. A szegedi kar – a TTIK-hoz hasonlóan – többek között kiváló oktatói összetételének is köszönheti – jó eredményét, s az OTDK-eredményeket tekintve is ezüstérmes lett.

A 2009-es rangsorhoz képest egy helyezést javított az SZTE a hazai kommunikációs képzőhelyeket felvonultató listán. A szegedi bölcsészkar az oktatói összetétel és a foglalkoztatói visszajelzések alapján is a harmadik a rangsorban szereplő tizenhét intézmény között.

A Heti Válasz rangsorában szereplő huszonöt hazai közgazdász képzést nyújtó intézmény közül az ötödik legjobb lett az SZTE GTK. A kar tavaly még a lista második helyén szerepelt, a visszaesés oka a túljelentkezési arány csökkenése, a fejvadászok véleménye azonban a tavalyihoz képest javult a Szegeden végzettekkel kapcsolatban.
Az általános orvosi képzések értékelésénél a hetilap az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan idén sem hozott nyilvánosságra rangsort, megállapítása szerint mind a négy hazai egyetemen egyaránt magas színvonalú oktatás folyik. A nyilvánosságra hozott adatok szerint azonban az orvoskarok közül az SZTE ÁOK-n a legkedvezőbb a tanár-diák arány, és a tudományos diákköri munkát jellemző mutatószám is a szegedi hallgatóknál a legjobb.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek