Bezár

Hírarchívum

KK

Tizenhetedszer rendezik meg a Szent-Györgyi Napokat

Tizenhetedszer rendezik meg a Szent-Györgyi Napokat

2010. november 19.
3 perc

Idén is egészségügyi továbbképzésekkel várják az érdeklődőket a Szent-Györgyi Napokra, november 16. és 20. között. A Szent-Györgyi Napokat a Szegedi Tudományegyetem három egészségügyi kara – az Általános Orvostudományi, a Gyógyszerésztudományi és a Fogorvostudományi Kar–, valamint a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ rendezi.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Az 1990-es évek első felében fogalmazódott meg az a szándék, hogy legyen olyan továbbképző, összefogott rendezvény, mely országos elismertséget tud kivívni.

A központi ünnepség egyben posztgraduális képzések fóruma is, az idei programban a regionális kereteket is meghaladó, országos belgyógyászati kötelező szinten tartó továbbképző tanfolyam mellett sebészeti, háziorvosi, kardiológiai, fogorvosi és gyógyszerészeti továbbképző kurzusokat is tartanak.

Petri András, a Szent-Györgyi Napok szervező bizottságának elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a szegedi rendezvény mára országos rangot vívott ki magának, így Miskolctól Dél-Dunántúlig, Szegedtől Nyugat-Magyarországig elterjedt a híre.

A három kar és a klinikai központ központi ünnepségére november 19-én, pénteken kerül sor a József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében. Az eseményt az SZTE rektora nyitja meg, majd a három kar dékánja, valamint a klinikai központ elnöke beszámol az elmúlt év eredményeiről. Ezután adják át az intézmények speciális elismeréseit és díjait a kiváló teljesítményt nyújtó szakembereknek – emelte ki Hajnal Ferenc, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökhelyettese. A központi ünnepségen osztják ki az ÁOK és GYTK jubileumi diplomáit is.

Délután 15 órától pedig a Szent-Györgyi Napok központi tudományos ülése kerül sorra a Szemészeti Klinika tantermében, a Korányi fasor 10-11. alatt.

2004 óta rendezi meg a Richter Gedeon a Richter Tudós Klubot, erre idén november 18-án 16 órától kerül sor az SZTE Központi Oktatási Épület tantermében (Dóm tér 13.). A klub célja, hogy neves szakemberek segítségével az érdeklődők számára orvosi, gyógyszerészeti témákban információkat közöljenek, valamint, hogy a Richter tevékenységét közelebbről is megismertessék a hallgatókkal. A klub idei témája a “Tudatos családtervezés a XXI. században”. Az előadásokat kiemelten ajánlják ötöd- és hatodéves hallgatók, rezidensképzésen résztvevők, fiatal gyakorló, illetve családorvosok, valamint gyógyszerészek figyelmébe.

A Richter a témával fokozottan koncentrál a nőgyógyászatra – mondta el Vas Ádám, a gyógyszergyártó vállalat kutatási főtanácsadója. Hangsúlyozta: a Richter már évtizedek óta folytat kutatásokat a nők védelmében, például a fogamzásgátlás területén, a vállalt megvett például egy nőgyógyászati kutatásokat folytató svájci céget is, ez is mutatja, hogy a Richter fő témája, az idegrendszer mellett a nőgyógyászati fejlesztésekre is fókuszál.

A karok megjelent dékánjai röviden szóltak intézményük jelenlegi helyzetéről. Megjegyzendő mindenekelőtt, hogy mindhárom kar diplomáit EU-szerte elfogadják. Nagy Katalin, a FOK dékánja kiemelte, karuk jövőre már négyéves fennállását ünnepli, és minden feltételt megteremtettek, ami az európai szintű képzéshez kell. A négy év alatt 50%-kal növekedett a fogorvostan-hallgatók száma, a felvételi ponthatár pedig tíz ponttal az ÁOK-é felett van. A jövőben szeretnének új épületet az oktatásnak, és a zsúfolt betegellátás megoldására.

Fülöp Ferenc, a GYTK dékánja elmondta, több mint 500 millió forintot nyertek pályázaton az elkövetkezendő 2-4 éves periódusra, az utóbbi időben a Gyógyszertechnológiai Intézet lehetőségeit fejlesztették. A HVG-rangsorban az ÁOK-t megelőzve első helyen áll a szegedi GYTK az oktatók kiválóságát tekintve. Pénteken egyébként Csupor Dezső, a Farmakognóziai Intézet tanársegédje is előadást tart arról, hogy nemrégiben egy kutatásukban hamisított étrend-kiegészítőket találtak.

A Szent-Györgyi napok meghívóját és programját innen tölthetik le.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek