SZTE Info

mernoki_kar_alapko

Közel egymilliárdos beruházás indult az SZTE-n

Letették a Mérnöki Kar új épületének alapkövét

Alig több mint 200 nap múlva állni fog a Szegedi Tudományegyetem új gyakorlati oktatási központja a Moszkvai körút 9. szám alatt, melynek építésében innovatív építészeti és gépészeti megoldásokat alkalmaznak majd.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Március 31-én, szerdán 11 órakor került sor az ünnepélyes alapkőletételre, amely házigazdái Szabó Gábor, az egyetem rektora és Varga Mihály, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. elnöke voltak.

A Dél-alföldi Tudáspólus felsőoktatási infrastruktúrájának fejlesztése című pályázat támogatásával, az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében valósul meg a közel egymillió forintos beruházás. Az új épületben a Mérnöki Kar gyakorlati tanszékei kapnak majd helyet, számos laborral és gyakorlati oktatási helyszínnel. A jelenlegi épülettömbben részleges funkcióváltással és a Moszkvai krt. 9. szám alatti új ingatlan építésével, több mint 3000 négyzetméteren kerül kiépítésre az új oktatási központ.

A projekt kapcsán a nyertes beruházó – a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. - innovatív gépészeti és építészeti megoldásokat valósítanak meg: Szegeden első alkalommal fogják a Planibel Tri üvegtechnológiát használni, ezáltal példaértékű lesz az épület hőháztartása. Geometrikus hűtést/ fűtést, valamint ledvilágítást és saját mini szolár rendszert (napelemet) fognak alkalmazni, automatikus lesz az épület és a tetősík ablakok árnyékolása, ezenkívül – köszönhetően a modern kivitelezésnek – mind a hűtés-fűtés, mind a világítás tanulmányozható lesz működés közben.

Az alapkőletételkor az egyetemi alapító okiratának másolatát, az épület jogerős építési engedélyének másolatát, az ünnepségre meghívott vendégek által szentesített okiratot, valamint a Délmagyarország 2010. március 31.-iki és a Szegedi Egyetem legutóbbi, 2010. március 29-iki számát helyezték a tégelybe. Az ünnepélyes keretek között lezajlott eseményen, részt vett Újhelyi István államtitkár, Bodor Dezső, a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara elnöke, valamint Véha Antal, a Mérnöki Kar dékánja is.

 

Az eseményen készült képeket itt tekinthetik meg!

nfu2 eu_erfa umft

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.