SZTE Info
DSC_0398_2

Egyetemi Tavasz 2010: kultúra, tudomány, sport

Hetedik alkalommal rendezi meg az egyetem idén az Egyetemi Tavasz nevet viselő rendezvénysorozatát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A hét év alatt egyértelmű fejlődést mutat a rendezvénysorozat, tényként állapíthatjuk meg ugyanis, hogy az Egyetemi Tavasz immár nem csupán az universitas, hanem Szeged város meghatározó tavaszi rendezvényévé nőtte ki magát – fogalmazott Görög Márta, az SZTE hallgatói és közkapcsolati igazgatója a rendezvény – és egyben az egyetemi fotópályázat anyagából rendezett kiállítás – megnyitóján

A rohanó hétköznapokban mindannyiunknak meg kell találnunk azt a szigetet, amely a megállás pillanatát jelenti – az Egyetemi Tavasz ilyen sziget kíván lenni – tette hozzá Görög Márta, aki lapunknak azt is elmondta: 2003-ban, amikor az első Egyetemi Tavaszt szervezték, az volt a cél, hogy betöltsék azt a hiányt, amely a tavaszi rendezvénypalettában akkor mutatkozott. Nemcsak a kultúra, hanem a sport és a tudomány is megjelent a felvonultatott programok között, és ezt a jellegzetességét, hármas merítését az Egyetemi Tavasz továbbra is megtartotta: a tudományos, szakmai előadásoktól a sportrendezvényeken át a könnyűzenei fesztiválokig a kultúra szinte valamennyi szegmense megtalálható a programkínálatban. A részletes program itt olvasható (http://www.u-szeged.hu/etavasz).

A megnyitón a hagyományoknak megfelelően az SZTE Kulturális Irodája által kiírt pályázatok díjkiosztása is lezajlott, az eredmények alább olvashatók:

Gyermekvers és mesepályázat

I. Kató Anita (JGYPK, II. éves csecsemő- és kisgyermeknevelő-gondozó)

II. Horváth Gergely (TTIK, III. éves biológus)

III. Vasas Judit (ÁJTK, IV. éves jogász)

Kosztolányi Dezső szavalóverseny 

I. Otártics Norbert (TTIK, IV. éves programtervező-informatikus)

II. Sándor Katalin Kitti (ÁJTK, I. éves jogász)

III. Török Bernadette Ottilia (ZMK, II. éves előadóművészet-klasszikus hegedű)

Drámapályázat 

I. Hajdú Róbert (BTK, III. éves magyar irodalom szerkesztő)

II. Molnár Dávid (BTK, IV. éves magyar irodalom)

III. Kincses Nóra (BTK, III. éves szabad bölcsész-esztétika-színháztörténet)

Egyetemi fotópályázat 

Jutalom: Kovács Gyula A. (JGYPK, III. éves képi ábrázolás)

I. Nagy László András (JGYPK, I. éves kis- és középvállalkozási menedzser)

II. Bozóky Felícia (ÁOK, III. éves orvos)

III. de Chatel Tamás (TTIK, III. éves földtudomány)

Arany Mihály

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében